Вицепремиерът Караджов: Невъзможно е да се построи нито един мост на Дунав в рамките на мандата

Дори не са нарисували магистрала Хемус. Сега я рисуваме, заяви регионалният министър

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2022 в 13:01 4800 3

Вицепремиерът Гроздан Караджов определи като напълно нереалистични амбициите в рамките на мандата на новото правителство да се построят 4-5 нови моста на река Дунав.

„Аз не съм обещавал за четиригодишен срок да стане нито един мост. Това е невъзможно. В 4-годишен мандат може най-много да започне строителството на един или повече мостове”, заяви той пред Нова телевизия.

Според него шест години е минималният срок и оптимистичен срок, в случай че няма обжалвания, да се построят на един или повече мостове.

„Смятам, че са преразчели възможностите. Две години е само подготовката. Има и още един елемент, когато става въпрос за мост между две държави - и другата трябва да потвърди и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично”, допълни Караджов.

В близките дни заедно с министъра на транспорта Николай Събев той щял да разговаря с румънския министър за изграждането на втори мост при Русе.

"Никога не е било възможно магистрала „Хемус” да бъде построена до 2024 г.", каза вицепремиерът.

Той нарече тези заявки „предизборни обещания” на предишните управляващи.

„Могло е да нарисуват „Хемус” до 2024 г. Това се прави и в момента, като работата никога не е спирала. Работата по проектирането също не е спирана. Първият участък е почти готов. При участъците ” и 3: при 2 има нужда от преработка, защото е било предвидено първоначално да има тунел, който сега отпада - лошо проектиране. Затова той ще стане догодина пролетта. Участък 3 - по същия начин - до края на годината ще бъде готов. Няма никакво значение кога ще станат 1, 2, 3, 4, 5, 6 участъци. Най-първата възможна практическа полза за шофьорите ще бъде, когато се завърши „Участък 6”, уточни министърът.

Според него при участъци 4 и 5 участък има проблеми, защото земята все още не е отчуждена.

"Там имаме проекти, но отчуждаване не е извършено. Това са две години, които са проспани. Тези два участъка имат незаконно строителство. При тях нищо не се прави сега, защото се отчуждава. Първо трябва да стане това, после да извадим разрешение за строеж и трето - да минем през Народното събрание, където да се узакони извършеното незаконно строителство”, допълни той.

Караджов посочи, че участъците 7 и 8 са по изцяло ново трасе, защото там не може да се премине през ловно стопанство и има свлачищни процеси, които трябва да се заобиколят. Трасето ще се удължи с три километра и работата по тях започва от нулата.

„В момента А-то и Б-то на инвестиционните проекти е първо - проектиране, второ - отчуждаване, трето - ОВОС, четвърто - строително разрешение и чак тогава започва строежът. Минимум две години отнемат тези четири стъпки”, категоричен е регионалният министър. 

Караджов коментира и амбициозната програма за 3000 км пътища, които е предвидено да бъдат до края на годината.

„На сайта на министерството сме публикували всеки един от пътищата, за който имаме проектна готовност и в момента обсъждаме критериите, по които ще се проведат процедурите. Най-вече индикаторите, върху които ще измерваме качеството на направения ремонт. Това са условията, които ще поставим на изпълнителите. Досега такива не са слагани”, обясни вицепремиерът.

На въпрос дали всички процедури и разтеглянето във времето няма да доведат до поскъпване на пътищата, той отговори:

„По заварените инхаус процедури вариантът, в който ги спираме, разваляме договорите и правим на ново честни и почтени процедури по ЗОП - означава минимум с още две години забавяне, плюс плащане на 15% неустойка.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2083

3

pisnamiotmutri

24.01 2022 в 14:09

Бойко на думи да беше построил вече 4.

Начертаха ни дълъг период за плащане на милиончета. Да си знаем.