Васил Велев: Глоба за лекаря, издал фалшив болничен, и за служителя, който го е поискал

Готови сме на протестни действия, ако няма решение за цената на тока

Ирина Евгениева Последна промяна на 21 февруари 2020 в 13:11 2377 1

Глоба за лекаря, издал фалшивия болничен, и за служителя, който го е поискал. Това предложи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) преди среща с браншовите организации.

Велев каза, че трябва да спре „кражбата“ от фондовете за обществено здраве.

„При установени нарушения, трябва да има санкции. Не може единствената санкция да е това, че няма да се изплати болничният лист“, отбеляза председателят на АИКБ.

Той допълни, че това е само идея и разговорите не са стигнали до етап всички заинтересовани да се съгласят, че трябва да има такива санкции.

През следващата седмица ще се събере тристранката и ще бъдат обсъдени мерките за ограничаване на злоупотребите. 

"Поддържаме позицията, че държавата трябва да спази споразумението, което има за поемане обратно изплащането от НОИ от 2-рия и 3-тия ден от болничните, а не както е от сега 4-тия. Това беше временна мярка, която беше въведена преди няколко години и трябваше да бъде отменена. Ако мерките за ограничаване на злоупотребите са ефективни и сработят, то те няма да натоварят бюджета на НОИ, а ако не стаботят това е прах в очите и замазване на картината. Ние сме готови да изслушаме и предложенията на Българския лекарски съюз, Службите по трудова медицина", обясни Велев. 

Протести, ако няма решение за цената на тока

Цената на електроенергията за българската индустрия от началото на годината е най-висока в целия Европейски съюз, отбеляза Велев. 

Затова работодателските организаци били готови на протестни действия, ако не се намери решение на този проблем. 

След проведената среща на всички работодателски организации, с министъра на енергетиката, председателя на комисията по енергетика в Парламента и ръководителите на Българския енергиен холдинг, се набелязаха 20 мерки, които ще бъдат обсъдени през следващите дни, обяви Велев.

Той обяви, че АИКБ подкрепя ускорена либерализация на пазара и свързването му с околните пазари, така че местни играчи да не могат да манипулират търговията с ток.

Всяка година губим 50 хил. души на пазара на труда

Всяка година ние губим на 50 хил души на пазара на труда по чисто демографски причини и нетната емиграция, която е факт. Този недостиг не може да се компенсира само с механизация и роботизация, обясни Велев.

Той отбеляза, че всички държави в ЕС освен нас са предприели мерки за облекчаване на процедурите за трудова емиграция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови