„Вашингтон таймс“: Горивото на „Уестингхаус“ не е толкова добро колкото руското, украинските АЕЦ заплашват Европа с ядрена авария

OFFNews 03 април 2017 в 14:45 5429 3

Днес Украйна разчита на ядрената енергия за 53% от производството на електроенергия, но рискува ядрен инцидент с размери, които нито Европа, нито света могат да си представят. Това пише в свой анализ експертът Л. Тод Ууд на страниците на Вашингтон таймс.

Проблемите, които стоят пред украинската ядрена индустрия са много, но основният е същият, който тормози всички бивши съветски републики – корупцията, която ражда липса на отчетност и лошо управление на инфраструктурата в сектора.
Предполага се, че украинските АЕЦ трябва да бъдат регулирани от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ), която по закон е независима. В последните години обаче се превърна в стандартна практика лидерите на ГИЯРУ да се назначават от държавния ядрен оператор „Енергоатом“, вместо чрез независим изборен процес.

Това подчинява регулатора на капризите на оператора. Ако „Енергоатом“ не може да изпълни определени стандарти за безопасност или крайни срокове, неговите началници просто информират регулатора за това и крайните срокове се изместват или елиминират, за беда на обществената безопасност.

В допълнение към това много позиции в регулатора остават вакантни. Например, позицията на главен държавен инспектор за ядрена и радиационна сигурност е незаета от три години. И други ключови постове в украинския ядрен регулатор остават вакантни.

И става по-лошо. Като работи в такава снизходителна среда, „Енергоатом“ не усеща натиск да спазва най-добрите местни регулаторни или международни практики при обществените поръчки. Вместо да се придържа към процедурите на МААЕ и да наема компании с доказани качества, „Енергоатом“ започна да използва съмнителни фирми, които не притежават необходимия опит и експертиза да свършат работата си. Международните инспекции са проформа и не се извършват често.

Цялата тази корупция доведе до изключително опасното решение да се постави сигурността на украинците и другите европейци в голям риск. Например, животът на двата енергоблока на Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, бе удължен като мерките за сеизмична безопасност бяха игнорирани.

Една от инспекциите разкрива, че дизел генераторите за спешни случаи, които са отговорни за охлаждане на реакторите в случай на загуба на електроснабдяване, на практика са неспособни да извършат работата си. Липсата на готовност на подобни генератори бе причината за разтопяването на активната зона в японската АЕЦ „Фукушима“, след като цунами разруши електромрежата, подсигуряваща работата на реактора.

Има и геополитически привкус в тази история. Западът бута американската „Уестингхаус“ като алтернативен източник на руското ядрено гориво за Украйна и останалата част от Източна Европа. Това се прави не заради безопасността или поради пазарни причини, както често се обявява, а за да се накърнят руските интереси в региона.

Но има проблем – реакторите, заредени едновременно с руско и западно гориво трябва да бъдат спирани почти всеки месец поради опасения за сигурността.

Продуктът на „Уестингхаус“ просто не е толкова добър колкото руското гориво, направено за реакторите по руски дизайн, като по този начин се създава много опасна ситуация. В допълнение, компанията „Тошиба“ обяви, че дъщерната й американска компания „Уестингхаус“ е подала заявление за несъстоятелност. Това поставя под въпрос дългосрочната жизненост на горивните доставки на „Уестингхаус“ за украинските реактори. Оригиналните производители заявиха, че няма да поемат отговорност при положение, че Украйна не следва съветите им и използва друг горивен доставчик. Това може да се превърне в още един Чернобил.

За нещастие, процесът по обществените поръчки също е пропит от проверените с времето корупционни методи от съветско време. Украинската антикорупционна агенция наскоро откри, че чешката компания Skoda JS е давала подкупи на официални лица в „Енергоатом“. Незаконно отклоняване на обществени средства за кабелни продукти, работа с офшорни компании, които спонсорират тероризма и надплащания в размер на стотици милиони украински гривни от страна на „Енергоатом“ бяха разкрити от украинските антикорупционни власти.

Би трябвало да се надяваме, че Киев скоро ще осъзнае, че ядрената индустрия не е само риск за енергийната сигурност на страната, но и че сигурността на Украйна като цяло не може да бъде осигурена без напълно независим и функциониращ ядрен регулатор.

Това е по-голямо от самата Украйна. Заложено е бъдещето на Европа.

*Л. Тод Ууд има дълъг опит на „Уол Стрийт“. Сътрудник на Fox Business, New York Post, Newsmax TV, The National Review, Zero Hedge, The Moscow Times. Завършил е U.S. Air Force Academy и е бивш пилот на хеликоптер за специални операции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

04.04 2017 в 02:33

Щото не знае какво е "ефекта на банана", и не може да отговори.

10571

2

Hissarion

03.04 2017 в 17:09

Ако трябва да се надяваме на Киев да се осъзнае, по добре да приготвяме белите чаршафи и да потегляме за Орландовци. Защо накой не пита Драго Реактора за коментар по тия въпроси с Уестингхаус напоследък?

42249

1

Denis Rizanov

03.04 2017 в 16:47

Такова гориво "изпитваха" и в Козлодуй.