В Ростовската АЕЦ приключва подготовката към промивка при отворен реактор на системите за безопасност

OFFNews 15 ноември 2016 в 15:53 5649 1

Подготовката към промивка при отворен реактор на системите за безопасност в Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ приключва успешно. Всички технологични тръбопроводи на системите за безопасност на реакторната установка ще бъдат монтирани до края на месец ноември. Това съобщи на заседание първият заместник генерален директор и директор по реализиране на капиталните проекти на филиала на АО „Концерн Росенергоатом“, част от руската държавна корпорация „Росатом“, Алексей Жуков.

По думите му дейностите се изпълняват в рамките на подготовката на строящия се енергоблок към етапа на пролив на технологичните системи при отворен реактор, който ще бъде извършен през декември 2016 г. съгласно графика.

„От това как ние – строителите и монтажистите се сработим тази година, като осигурим пролив на системите при отворен реактор, зависи датата на крайната цел – пускането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ, предвидено за 2017 г.“, подчерта Жуков.

На заседанието стана ясно още, че успешно върви и подготовката към предаване в промишлена експлоатация на помпената централа за добавъчна вода.

„Пускането в промишлена експлоатация на помпената централа има важно значение за всички четири енергоблока на АЕЦ“, отбеляза директорът по строителството на Ростовската АЕЦ от Групата компании ASE Алексей Кононенко.

Уточнявайки техническите подробности на работата на помпената централа, той подчерта, че водата от Цимлянското водохранилище ще се подава само във втори контур на енергоблоковете.

„Водата от Цимлянското водохранилище няма да се подава в първи контур на реакторните установки на електроцентралата. Това е важно уточнение, защото техническите характеристики на помпената централа изключват попадането на радиоактивни частици във водохранилището“, резюмира
Кононенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

1

biol

15.11 2016 в 18:11

Оффнюз, за какво става дума?
Някаква централа, поправят разни неща.
Това нормален рутинен ремонт ли е
или е имало някакво страшна авария с изтичане.
Важно ли е България или просто сте копирали новината от някъде