Напредва изграждането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ

OFFNews 02 ноември 2016 в 11:23 7189 1

Технологичен монтаж на тръбопроводни системи за безопасност в отделението на реактора се извършва на площадката на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ, съобщиха от групата компании ASE, която изгражда обекта.

Тези дейности са в рамките на подготовката на технологичните системи за етапа на промивка на отворения реактор.

Промивката, в съответствие с графика за строителство на енергоблока, трябва да започне в края на годината. Етапът на промивка включва провеждането на следмонтажно почистване на монтираните тръбопроводи и оборудването на реакторната установка с химически обезсолена вода.

„Промиването на отворения реактор – това е началото на обратното броене до физическото пускане на енергоблока“, отбеляза заместник-председателят по управлението на руските проекти в Група компании ASE Сергей Олонцев.

„Взимайки предвид важността на предстоящото събитие, неговата подготовка започва още сега. В това число и подготовката за етапа на изпитания и тестването на вече монтираното оборудване.”

Към днешна дата са въведени в експлоатация крановете в машинната зала и реакторното отделение на строящия се енергоблок. В пълен обем са изпълнени довършителните работи по подаването на напрежение за собствени нужди на секция 6 кВ и на 90% на секция 0,4 кВ. Специалистите от „Атомтехенерго” въвеждат в експлоатация машините за зареждане с гориво и пренавиване на електропроводимата арматура и електродвигателите. В процес на въвеждане в експлоатация са и клетките на резервната дизелова електростанция.

„На строящия се енергоблок текат широкомащабни топломонтажни дейности. Важното е, че има разбиране всички необходими дейности да бъдат изпълнени в уговорения срок, както и промиването на технологичните системи на открития реактор” подчерта директорът на Ростовската АЕЦ Андрей Салников.

Пускането в експлоатация на Четвърти енергоблок е планирано за 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови