Цялото ръководство на Комисията за защита на потребителите е уволнено

OFFNews 22 май 2024 в 20:13 35479 7

Мария Филипова

Снимка КФН - архив

Мария Филипова

На днешното си заседание правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите. Досегашният председател и двамата членове на КЗП са освободени.

Относно работата на действащото към момента ръководство на КЗП в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са постъпили общо 132 сигнала, насочени срещу дейността му.

Мотивите за решението

"При извършените проверки от страна на Инспектората на МИИ е установено, че в голямата си част описаните твърдения в сигналите срещу КЗП отговарят на действителността. Установените от инспектората нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове, посочени в Закона за защита на потребителите, неизвършване на проверка по всички проблеми и въпроси, повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби. Системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на жалби, което е препятствало подаването на жалби и сигнали от потребители.

Установени са още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП, в т.ч. назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения (в нарушение на трудовото законодателство). Неправомерно сключени граждански договори, които представляват скрити трудови договори. Забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата. Липса на регламентация с вътрешни правила на осъществяването на контрола за нелоялни търговски практики и др. Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите." - заявиха от пресслужбата на МС.

Новото ръководство

Новото ръководство на Комисията за защита на потребителите е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.

Мария Филипова е магистър от Университета за национално и световно стопанство, специалност “Право“, с множество следдипломни квалификации и специализации в областта на банковото дело и финансите. Тя е с над 10-годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правосъдието, както и в дирекция „Правна“ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Била е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“ и председател на Държавната комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е юрист с дългогодишен опит в областта на търговското право, право на индустриалната собственост, защита на авторски и сродни права и граждански процес.

Александър Колячев е икономист с над 10-годишен опит в пазарните проучвания, пазарното поведение на субектите, сливания и придобивания, секторни анализи и антитръстови случаи, както в конкурентни, така и в регулирани икономически сектори.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  7

  КАБРОН

  27.05 2024 в 08:34

  Мария Асенова Филипова – председател - девойката с указанията от Горанов, от Кой ще чака нови указания?

  1419

  6

  Dido

  23.05 2024 в 06:45

  Тая скумрия става за едно нещо и това определено НЕ Е председател на КЗП...
  Като прочетох PaulPierce по доле и се хванах за главата какви научни области имало...А оня попски ръкав - Румяна Желева, която сложи Грузия и Египет в Близкия Изток, на която английският й е като на 3 годишно, била доцент в БАН?Баси и държавата...

  10212

  5

  Човека

  23.05 2024 в 04:20

  Калина Борисова сменя Калина Бойкова?

  1246

  4

  БотоксПутю

  23.05 2024 в 00:03

  а 10 години е работила в 2 министерства, 2 агенции и 2 комисии? Плюс множество то спрциализации по какво ли не.
  Машалла!

  1273

  3

  Johnny B Goode

  22.05 2024 в 23:02

  Тази хубавица не беше ли онази същата хубавица която устояла на опит за изнасилване от страна на Черепа в собствения и кабинет на председател на Държавната комисия по хазарта?
  Машалла...

  9342

  2

  Анализи

  22.05 2024 в 20:44

  Като гледам снимката на другарката с тези напомпани устни е типича герберка. Може да става за много работи, но не за това за което са я назначили. Ами това герберите на власт.

  1000

  1

  PaulPierce

  22.05 2024 в 20:39

  хаха това не е герберско правителство

  НС одобрява зачисляването на Александър Ленков Колячев като редовен докторант в секция „Стратификация, неравенства и мобилност“, считано от 01.10. 2023 г., с научен ръководител доц. Румяна Желева.
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?