С над 34% КЕВР намали цената на природния газ за август и септември 2019 г.

OFFNews 11 май 2020 в 16:08 2589 0

Комисията за енергийно и водно регулиране е утвърдил промяната в цените на природния газ със задна дата, като за август и септември 2019 г. той поевтиня с 34,79% и 34,32% спрямо действалата за този период цена, съобщиха от КЕВР. 

На закрито заседание на 8 май енергийният регулатор прие решения във връзка с подадените от "Булгаргаз" заявления за утвърждаване на цените за периода от 5 до 31 август 2019 г. и за периода от 1 до 30 септември 2019 г., по които общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа.

Утвърдените цени за минали периоди са приети, с цел да бъдат изчислени сумите, които общественият доставчик на природен газ и крайните снабдители трябва да възстановяват на клиентите за доставка на природен газ.

До края на седмицата КЕВР ще проведе закрити заседания, на които ще бъдат разгледани тарифите за последното тримесечие на 2019 г. и първото на 2020 г., паралелно с това ще се направи и анализ за влиянието на променените цени на природния газ върху цените на топло и електроенерегията на топлофикациите. 

След приключването на анализа регулаторът ще вземе отделно решение изменението на техните тарифи за целия период. Причината за отразяване на цената при топлофикациите накуп е, че ако е за всеки месец може да има недоволни потребители, тъй като при повечето клиенти засичането на топломерите не е всеки месец, а в края на отоплителния сезон.

Така за периода от 5 до 31 август 2019 г. намалението спрямо тогавашната цена на газа ще е 15,62 лв. или 34,79%, а новата тарифа ще е 29,28 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Цената за септември ще е 29,49 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е с 15,41 лв. по-малко от предишната или спад с 34,32%.

При утвърждаването на тези две цени КЕВР е отчела отражението на новата хибридна формула за ценообразуване по договора с "Газпром", както и разходите за пренос на природния газ през територията на Румъния и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо долара за всеки от двата стари месеца.

В началото на март месец бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%. Това дойде след антимонополното решение на Европейската комисия и двустранните преговори. Малко след това стана ясно, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

"Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата, но това ще отнеме до 3 месеца. 

В средата на април председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов заяви, че сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 лева за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. И добави, че около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г., така общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн. От сумите му стана ясно, че средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови