Търговските вериги в Унгария въведоха лимити за продажбата на 8 основни хранителни стоки

OFFNews 19 декември 2022 в 19:28 11082 3

Лимити

Снимка Twitter / Dominik Héjj

Подобни табели с посочени максимални количества от 1 килограм и 1 литър за основните продукти се появиха в много магазини.

Унгарските магазини за хранителни стоки въведоха количествени ограничения за покупката на определени продукти - осем основни хранителни стоки от “правителствената кошница”, заради продължаващия от дълго време дефицит, съобщи в Туитър полският политолог от унгарски произход и експерт по унгарската икономика д-р Доминик Хей.

Сред дефицитните продукти са брашното, млякото, яйца и картофите. Заради недостига на тези стоки в търговската мрежа, земляческите мрежи на чужденците, живеещи в Унгария организират доставка на най-важните продукти.

Правителството в Будапеща въведе гарантирани пределни цени на основните хранителни продукти за първи път на 1 февруари т. г. два месеца преди изборите. Сега кабинетът на Орбан реши контролираната кошница да остане в сила до края на април догодина.

Какво няма? Според публикувания от Доминик Хей флаер от един от магазините ограничения са въведени за пшенично брашно - 1 кг. на човек, захар - 1 кг., слънчогледово олио - 1 литър, картофи - 1 килограм или 1 опаковка, яйца - 1 опаковка - 10 броя, по един килограм е ограничението за пилешките гърди, както и за свинския бут, 1 литър е максималното количество и за прясното мляко с масленост 2.8 процента. “Благодарим ви за съдействието!”, пишат до клиентите от веригата Aldi.

В интервю за портала Interia експертът посочва посочва, че подобно е било положението и по отношение на цените на горивата, където държавата се намеси с пределни цени за унгарските граждани. Фиксираните цени на бензина и дизела доведоха до дефицит на места и до притеснения на хората, че горивата ще поскъпнат.

„Сега, когато има недостиг на основни продукти по рафтовете на магазините, има нарастващо безпокойство, че цените им не могат да бъдат поддържани“, казва д-р Хей В такава ситуация е лесно да се предизвика паника на пазара. Продуктите, които пък не са с фиксирани от правителството цени са много скъпи - инфлацията в Унгария, според експерта е достигнала 43.9 процента.

Регулираните цени на горивата и храните бяха въведени в рамките на извънредното положение, което беше в сила във връзка с пандемията от коронавирус. То беше валидно до 30 май тази година. На 24 май беше въведено второ извънредно положение, вече заради войната в Украйна и сегашните му продължения са със същата причина по личното решение на премиера Виктор Орбан.

Според д-р Хей в Унгария има само един наратив по отношение на трудната икономическа ситуация: санкциите на ЕС, наложени на Русия, са виновни за всичко. Няма опит да се търси причината някъде другаде.

През декември за първи път по-различно послание проникна в съзнанието на унгарците. Шефът на централната банка Дьорд Матолчи заяви, че унгарската икономика е на прага на криза. Той разкритикува унгарската икономическа политика и каза, че връщането към социализма не е решение на проблемите. Матолчи обърна внимание и на високата централизация на селското стопанство и на трагичните последици от най-голямата суша в Унгария от години насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

3

Едър Вредител

20.12 2022 в 04:33

А що бре нали Курбан беше баш управник даван на пикня и серня за пример от фейсбук комунетата аа ко стана че не вечерахме

345

1

Джендо Джедев

19.12 2022 в 19:33

Да ядат топките на Орбан. Че уж били големи, разправят женорята... :D