Quantcast

Споразумението за европарите действа от 7 август, подписването е само символичен акт

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 17:16 2090 2

Илияна Цанова
Илияна Цанова

Споразумението за партньорство, от което зависят парите за България по оперативните програми за 2014-2020 г., действа още от 7 август. Програмите, по които се кандидатства за европейските фондове вече действат и по първите вече се събират заявления.

Това се казва в съобщение на Министерския съвет, в което се опровергава вчерашната информация в БГНЕС, че европарите за следващия програмен период са блокирани, защото кабинетът бави подписването на документа.

Одобряването на Споразумението за партньорство от ЕК е единственото необходимо юридическо действие за влизането му в сила. Евентуално подписване би било само символичен акт, пише в съобщението на МС. 

Ето и пълния му текст:

Във връзка с публикации в медиите, категорично заявяваме, че не отговарят на истината твърденията за отлагане на подписването на Споразумението за партньорство с ЕК и в резултат забавяне на оперативните програми за периода 2014-2020 г.

Припомняме, че на 7 август 2014 г. Европейската комисия сключи Споразумението за партньорство с България относно използването на структурните и инвестиционни фондове на ЕС за растеж и работни места през 2014 – 2020 г.
Документът влезе в сила от датата на неговото одобрение от Комисията и съответното публично оповестяване. Официалното съобщение беше публикувано на 7 август 2014 г. на Интернет сайта на комисията. На 8 август 2014 г. заместник министър-председателят по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова представи Споразумението пред българските медии.

Одобряването на Споразумението за партньорство от ЕК е единственото необходимо юридическо действие за влизането му в сила. Евентуално подписване би било само символичен акт.

Определяме като спекулативни и твърденията на анонимни източници, цитирани в медиите, че служебното правителство бави одобрението на програмите. Това е двустранен процес между ЕК и българското правителство и към настоящия момент Управляващите органи съгласуват програмите на експертно равнище, според одобрения от Комисията график. Ходът на техническите преговори беше отчетен пред медиите по-рано тази седмица.

Трябва да припомним, че предходното правителство, за да получи по-бързо одобрение на Споразумението, изключи от неговия текст дискусионни въпроси, които останаха за решаване именно при конкретните преговори по оперативните програми. Такъв открит въпрос е броят на градовете, които ще бъдат финансирани по ОП „Региони в растеж“. През последния месец и на политическо, и на административно ниво, при максимална мобилизация, се работи активно с Комисията и всички заинтересовани страни за постигането на съгласие по наследените от предходното правителство открити въпроси.

При одобряването на Споразумението с България, комисарят по регионална политика Йоханес Хан заяви: „..не скоростта, а качеството е основната цел, затова през следващите месеци ще се посветим изцяло на преговори за постигане на оптимални резултати от инвестициите от европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2014-2020 г. Необходимо е всички страни да поемат ангажимент, за да се гарантира създаването на качествени програми“.
Общата позиция за създаване на качествени програми изисква адекватен отговор на множеството коментари от Европейската комисия по оперативните програми, получени през първата половина на месец август. Голяма част от тези коментари са свързани със съдържанието и стратегическото планиране. Това показва, че изпратените до ЕК през периода май-юли 2014 г. варианти на оперативните програми се нуждаят от допълнителна експертна работа. В изпълнение на тази задача, заедно с ЕК, работят активно всички звена на администрацията, ангажирани с управлението на европейските средства.

Не отговаря на истината и твърдението в някои медии, че тази година ще бъде нулева за изпълнението на оперативните програми. Вече започна събирането на заявления по схемата за младежка заетост по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Отново подчертаваме позицията на правителството, изразена от ресорния вицепремиер Илияна Цанова, че работата с европейските фондове е въпрос на национален интерес и не може да бъде обект на политически спекулации.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 19:54

Пуснали са парите веднага след оставката на олигофренарски. В Брюксел отдавна разбраха какви крадливи копелета са българските комунисти, само простия ни народ не може. Еми, хак да ни е, щом сме такива идиоти. БСП и ДПС са втора и трета политическа сила, досега се пренасраха милион пъти. Не мога да го проумея тва, кви тъпанари живеят на тая територия!!!

26.09 2014 в 18:57

След масовата приватизация и костовата РМД приватизация - т.нар. еврофондове и ОП са следващата форма за драстичен и забележете - ЗАКОНОВ обир на българите и България.
Още в началото на предния период 2007-2013 бе изградена една стройна система за крадене от правоимащи партийни фирми и престъпни чиновници.
Не случайно този първи планов период стана пълен провал. Не само не бяха усвоени предвидените средства, но и българинът нищо не разбра защо е член на ЕС и защо не само не започнахме да изравняваме стандарта с държавите от ЕС, а напротив - дисбаланса се увеличи и България стана още по-бедна и с още по-лош живот за масовия българин.
Разбира се, най-голямата гавра е, че тези пари били европейска помощ. Да, бе, как ли не! Това са нашите пари, а ЕС прави "помен с чужда пита". Но, много по-удобно е да се крадат пари по европейски програми, отколкото бюджетните пари. Не че не крадат и от бюджета тези овластени и чиновнически копелета.