Спират 5 блок на АЕЦ „Козлодуй” до 20 май

OFFNews 10 април 2015 в 19:12 2787 0

Тази вечер спират 5 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Спирането ще остане в сила до 20 май, като през това време ще бъде направена и подготовка за удължаването на срока на експлоатацията на блока.

Това съобщи директорът на АЕЦ „Козлодуй” Димитър Ангелов, цитиран от БНР.

Ще бъде направен анализ на състоянието на съоръженията, на подземно оборудване, механичната част и така нататък. Ще го направят изследователски институти и от Русия, и от България. Този годишен ремонт е изключително напрегнат и натоварен. Допълнително има, естествено, и смяна на оборудване, смяна на елементи на оборудването. Направили сме организация и се надяваме всичко да се изпълни и качествено, и в планираните срокове, посочи Ангелов.

По думите му в страната има достатъчно резервни мощности, за да се компенсира спирането на блока.

Според директора на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Пламен Герджиков по време на великденските празници обикновено потреблението пада с 10-15%.

Герджиков обясни, че енергийната система се натоварва само за няколко часа, но потреблението на ток остава малко около Великден.

Когато се утвърждава ремонтната програма, винаги се следи да не се получи дефицит на мощностите в системата. Опитът показва, че по време на празници товарите падат, потреблението е много по-ниско и това е една от причините през този период да бъде спрян за ремонти и презарядка 5-и реактор в АЕЦ "Козлодуй", уточни той.

По думите му потреблението се намалява и от това, че много българи избират да пътуват в чужбина за празниците.веднага след това обаче се очаква потреблението да се увеличи с близо 15%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови