270 млн. евро ще струва удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

НЕК дължи на американските ТЕЦ-ове 700 млн. лева

OFFNews 22 януари 2015 в 17:38 4159 3

270 млн. евро ще струват мерките по удължаване на срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви по време на заседанието на енергийната комисия в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

До момента за дейностите по този процес са изхарчени 190 млн. лева, уточни министърът.

Петкова посочи, че по всяка вероятност за набавянето на тази сума ще се използва външно финансиране.

Няма забавяне при изпълнението на плана за удължаване на живота на пети и шести блок и дори има известно изпреварване на предвидените действия. Извършени са вече и обследванията на двата блока, които показаха, че и двата са в много добро състояние, допълни тя.

За ремонт и рехабилитация на пети блок на централата вече има избран изпълнител. Очаква се изпълнител за ремонт на шести блок да бъде избран до няколко месеца, обясни директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов.

Проблем за завършването на начертания план може да се окаже обжалването на дейността по удължаването на живота на двата блока от природозащитни организации. То ще се разгледа от Върховния административен съд в края на март, посочи Ангелов.

По думите му кметът на Козлодуй е обжалвал ОВОС на централата заради неизпълнени мерки, записани при предишната оценка. След отстраняването на пропуските обаче, кметът е оттеглил жалбата си.

По този повод енергийният министър призова екоорганизациите да не действат „в името на това да се обжалва нещо“, тъй като такива обжалвания могат действително да спрат процеса по удължаване на живота на двата блока. Тя настоя ако има жалби, те да се разглеждат по-бързо от съда, за да не бъдат изпуснати крайните срокове за завършването на процедурите.

Министърът коментира и посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България.

Срещата ни беше изключително ползотворна. Разговорите бяха насочени към енергийната независимост на България и финансовите проблеми на енергийния сектор, а темата за проучване и добив на шистов газ не е повдигана. Не е имало натиск от страна на Кери, заяви Петкова.

Задлъжнялостта на енергетиката се отразява на инвестициите на САЩ в сектора. Инвестициите на двете американски централи в Маришкия басейн са на стойност над 3 млрд. лева, а НЕК дължи на двете компании около 700 млн. лева, част от които са просрочени задължения, допълни тя.

По думите й американският експерт, който ще помага за разрешаването на проблемите в енергетиката ни, няма да се намесва в българската политика. Имаме общи финансови проблеми и търсим общо разрешение, подчерта министърът.

Българските интереси бяха защитени по безспорен начин, добави Теменужка Петкова.

По повод задълженията на НЕК Петкова каза още, че не се обсъжда вариант за отписването им.

По думите й в момента текат преговори по договорите с двете американски централи. Продължава и процесът по анализирането на договорите от страна на Европейската комисия. Агенцията за държавна финансова инспекция пък прави проверка на договорите за обществените поръчки на централите.

Петкова отказа да коментира какви варианти се дискутират, като обясни, че ще ги назове при постигнати конкретни резултати.

Успешното провеждане на преговорите ще бъде гаранция за стабилизиране на сектора и така в енергийния микс ще влизат по-малко разходи. Тя обаче отказа да отговори на въпроса дали това ще означава, че цената на тока няма да се вдига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!