Сметната палата с отчет за работата си от началото на годината

OFFNews 10 юли 2023 в 17:29 842 0

Сметна палата

Снимка Александра Маркарян

Сметна палата

Сметната палата направи отчет на дейността си от деня, в който Народното събрание освободи председателя й Цветан Цветков – 20 януари, до 6 юли.

В края на юни Конституционният съд реши, че Цветков е освободен в разрез на закона.

Съдът бе сезиран от "Продължаваме промяната-Демократична България", след като в последните дни от работата на 48-ото Народно събрание парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" отстраниха Цветков. Проекторешението бе включено извънредно в дневния ред на парламента. Вносители бяха лидерите на групите в т.нар. коалиция "Рашидов" - Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ("Български възход"). Решението бе прието със 118 гласа "за", 82 "против" и 0 "въздържал се".

От Сметната палата съобщават, че през петте месеца е организиран и успешно проведен изпит за одитори, какъвто "не е правен през последното десетилетие". Оповестени са доклади и части от тях, които са били изпращани на прокуратурата, поради което не са били публикувани, макар че за тях е идвала обратна информация за предишни периоди.

Приети са 21 забавени през годините доклади за извършени одити на министерства, ведомства и общини.

Взето е решение да бъдат прекратени 16 одитни задачи, които заради забавянето са изгубили своята актуалност поради променена правна уредба и отдалеченост във времето на одитирания период между 4 и 8 г. 

Осигурена е допълнителна методологична и правна помощ за приключване на останалите забавени одити, по които констатациите, изводите и препоръките остават актуални. В резултат са приети 21 одитни доклада, а при други 11 е стартирана процедура по връчване на проект на одитен доклад на ръководителите на одитираните организации с цел финализиране на одитите.

Сред най-важните дейности през посочения 5-месечен период са направените стъпки за преодоляването на слабостите в административния капацитет на Сметната палата, допълват оттам.

В периода 2016-2022 е отчетено значително текучество на одитори, като основната причина са ниските възнаграждения. Затова са предприети действия за осигуряване на повече средства за възнаграждения на персонала в Сметната палата.

От ведомството обясняват, че "въпреки атаките през последните пет месеца, напредъкът е налице".

Сметната палата за пръв път е оповестила одитни доклади и части от тях, които през годините са били изпращани на органите на прокуратурата за проверка относно наличие на данни за престъпления, поради което съответните им части не са били публикувани, независимо че информация е постъпвала в Сметната палата и в предходни периоди.

След близо 10-годишно прекъсване отново е проведен изпит за одитори в Сметната палата. Резултатите от изпита са дадоли шанс за кариерно развитие на 25 стажант-одитори.

Предприети са действия за осигуряване на повече средства за възнаграждения на персонала в Сметната палата, в резултат от което се очаква в бюджета за 2023 г. да се осигури 30% увеличение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика