Сметките за парно ще падат с около 25% при по-ниската цена на руския газ

Всеки клиент на Топлофикация е надплащал по няколкостотин лева всяка година заради неоправдано по-високата цена в резултат на монополното положение - представете си за какво дране става дума, коментира Трайчо Трайков

OFFNews Последна промяна на 05 март 2020 в 11:24 3770 1

Всеки клиент на Топлофикация - София е надплащал по няколкостотин лева всяка година заради неоправдано по-високата цена на газа в резултат на злоупотреба с монополно положение.

Това заяви бившият енергиен министър и настоящ районен кмет в София Трайчо Трайков в интервю пред bTV по повод намаляването на цената на руския природен газ с 40,3%. Договореността с "Газпром" бе постигната най-вече в резултат на усилията на Европейската комисия, чиято антимонополна комисия проведе дългогодишно разследване, обхванало 10-годишен период.

"Моментът е хубав, поздравленията са за всички. Отсега нататък предстои да се възползваме от тези плодове, които са преди всичко на работата на Европейската комисия наистина, тъй като това беше едно дългогодишно разследване на антимонополната комисия в ЕК, коeто приключи със споразумение с "Газпром". То за първи път беше обявено през 2017 година и тогава с група експерти съмишленици поискахме експресна среща с тогавашния министър-председател, беше служебното правителство на господин Герджиков. Той ни прие, събра своя екип, министрите, за да реагира България на резултатите, представени от Европейската комисия. Тогава едно от нещата, за които много настоявахме, беше връзването с цените на пазарните хъбове в Европа да не бъде в резултат на дългомесечни преговори, които, ако свършат неуспешно, трябва да има арбитраж, а да бъдат по някакъв начин автоматично обвързани, да се коригират в цената. Това не се случи, но поне видяхме, че с механизма с предоговарянето, макар и те до последния момент, дори надхвърлиха последния разрешен момент, все пак се случи", каза Трайков.

Безспорно намалението в цената на руския газ ще стигне до крайния потребител, най-вече до клиентите на топлофикационните дружества в София и другите големи градове, но не може да се очаква намалението от 40,3% в цената на газа да доведе до 40-процентно намаление в цената на парното. Газът съставлява компонент от около 50-60% от себестойността на енергията, която заплащат хората, но дори и с тази уговорка, пак говорим за около 25% - прогнозира Трайков.

По-ниската цена на газа влиза със задна дата, считано от август 2019 г., а за този период "Газпром" трябва да възстанови на "Булгаргаз" около 150 млн. лева. Влизането в сила със задна дата не означава, че клиентите на топлофикациите ще получат пари обратно.

"Предполагам, че от Топлофикация ще предпочетат някаква форма на прихващане със сметките или по-голямо намаляване на текущите сметки тази година", каза Трайков и подчерта, че то "няма как да не е осезаемо, тъй като става дума за много голямо намаление - такова, каквото не сме виждали в живата памет".

По думите му по-ниската цена ще се отрази положително още на транспорта, който използва газ метан, както и клиентите, които използват продукти, произведени от индустрията, която използва газа като гориво или суровина - например химическата индустрия. Същото важи и за клиентите на всички продукти, които използват и електроенергия, макар и в по-малка степен.

Не може да очакваме хлябът да поевтинее, но производителите ще усетят този толеранс да поддържат по-ниски цени, отколкото със скъпия газ, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

1

Стефан

06.03 2020 в 05:58

Естествено. Аз отдавна изхвърлих радиаторите, скоро ще изхвърля и водомера на топлофикацията.
След това ще искам наем от тая организация, за това че използва моите имоти, за трафик на своите далавери.
И да ми върнат парите за тия години, разбира се.
Отделно ще искам обезщетение от иван костов, за "поевтиняването на услугата" от въвеждането на "топлинен счетоводител".
 
X