Ще спрем ли кранчето на Сърбия? Петков обяви, че ще преразгледа договорите за транзит на газ

Официално Газпром прекрати подаването на синьо гориво към България

OFFNews 27 април 2022 в 13:35 8109 4

Газпром вече ни е врътнал кранчето и към България не тече руски газ. Това стана ясно на обеден брифинг на премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов.

"Имаме готов план за този сценарий, той е готов отпреди един месец. Министерството на енергетиката има точни стъпки за изпълнение, няма да бъдат ограничавани количествата газ. Това всъщност е проблем между „Газпром“ и ЕК. Министърът на енергетиката отива утре в Брюксел, за да може отговорът да бъде общ", заяви министър-председателят.

По думите му причината „Газпром“ да спре доставките на газ е искането за плащане в рубли.

"Ние няма да дадем този шантаж да бъде използван. Едновременно с това преглеждаме договорите не само за доставка, но и за транзит на газ. Шантажът не е начин и отношение, което българската държава ще търпи", категоричен бе Петков.

Според него има ясен план откъде ще дойдат другите количества газ. Петков разкритикува и действията на кабинета Борисов-3, който построи за сметка на българските данъкоплатци продължението на Турски поток, по който руснаците доставят синьо гориво на Сърбия и Унгария.

"Факт е, че след 3 милиарда лева изхарчени единственото, което имаме като диверсификация, е може би джипът в гаража на г-жа Арнаудова. Нямаме диверсификация, нямаме 3 милиарда... В последните три месеца работим усилено за изграждане на гръцката връзка", заяви министър-председателят.

Петков посочи, че с гръцкия си колега Мицотакис е обсъдил строителството на интерконектора.

"Всичко върви по план. До юни ще имаме допълнителни количества от Азербайджан", посочи той.

Енергийният министър Александър Николов изтъкна, че след сутрешната пресконференция вече има потвърждение за физическо спиране на газовите доставки. По последното плащане от страна на "Булгаргаз" парите, които са утвърдени по механизма в договора, са върнати обратно, стана ясно от неговото изказване.

Николов посочи, че за да се постигне максимална ефективност на цените, трябва да се търсят всякакви канали - включително конвенционална доставка през Гърция, Турция, включително LNG (доставка на втечнен газ) за балансиране, когато не достигат количествата.

Според енергийния министър в последните седмици "Газпром" се е превърнал в несигурен доставчик и партньор, тъй като използва енергийните доставки като икономически инструмент по време на война за натиск.

"България е била винаги коректен партньор и платец, не само към "Газпром", но и към всички съседни страни. Прегледът е наложителен след писмото от вчера. Когато транзитът на природен газ, но и финансовото състояние на "Булгаргаз", а и "Булгартрансгаз" зависи от "добрата воля" на един и същи "партньор", е съвсем логично да се направи преглед на тези договори, тъй като инвестицията от 3 милиарда зависи само от един-единствен икономически субект и това е "Газпром", добави той.

По-рано днес министърът на енергетиката коментира подаването на газ за Сърбия и Унгария по тръбите, минаващи през България, по по-различен начин.

„Относно Сърбия и Унгария – България е лоялен партньор към всички съседни държави. България не е Русия. Когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Няма да създаваме изкуствени сътресения у съседни държави“, каза Николов на сутрешния си брифинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

5

Pietro

27.04 2022 в 15:38

Сърболяците да си внасят газ през Космоса, нали не сикат да с в ЕС и в НАТО. Нека да си сменят географското положение срещу политическа ориентация.

400

3

sashkva

27.04 2022 в 14:48

Ще спрат ама друг пут - жалки смешници

10298

2

AntiZ

27.04 2022 в 14:29

Да ме прощава господин енергийния министър, но точно с РФ трябва да се държим така, както тя се държи с целия свят: казват, че няма да нападат Украйна, нападат Украйна! Казваме че няма да спрем газа на вучко и орбанчо, спираме газа на вучко и орбанчо.

2550

1

alfakentavur

27.04 2022 в 13:41

Може да се спре транзита и без разглеждане.