Само ние и още 4 държави от ЕС не членуваме в ОИСР. Защо?

Румен Гълъбинов 26 юни 2017 в 15:27 9406 0

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР е създадена през 1961 г.

Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана „Маршал“ за следвоенно възстановяване. В ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР.

Членството в ОИСР би било от голяма полза за България.

То би увеличило престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света.

По този начин страната ни ще влезе в обхвата на анализи, статистически масиви, подпомагане за решаване на определени проблеми на икономиката, финансовото управление, образованието и социалната политика.

Това ще е знак, че в България се спазват най-високите стандарти за пазарната икономика.

Членството в ОИСР ще привлече допълнително значителен инвестиционен интерес към България.

В момента в ОИСР има 35 страни, като сред нейните членове са както най-развитите икономики в света, така и развиващи се.

За присъединяване към организацията е създаден механизъм, по който се прави преглед на политиката и състоянието на страната, която кандидатства.

Тя трябва да докаже, че се придържа към принципите, споделяни от страните членки - отворена пазарна икономика, демократичен плурализъм и зачитане на човешките права.

Според процедурата страните, които вече са членове на организацията, трябва да са съгласни кандидатът да получи одобрение.

Едва след това ръководството на ОИСР започва стъпките за присъединяването.

Основна задача на ОИСР е изграждането на силни икономики в страните членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарната система, разрастването на свободната търговия и подпомагане на развитието на индустриализираните и развиващите се страни.

След повече от четири десетилетия съществуване, дейността на ОИСР днес се простира извън страните членки и разработването на анализи за икономическото развитие на държавите, поели пътя към пазарна икономика.

Натрупаният опит се насочва към възникващите пазарни икономики и по-специално към страните в преход от централно планиране към отворена пазарна икономика.

Правомощията на ОИСР се разпростират върху много полета на политиката, единствено и само политиката на отбрана е извън тях.

Предложенията на ОИСР се водят по либералната, пазарна икономика и се прилагат чрез ефикасни и дисциплинирани икономически мерки. 

Същевременно през последните годни нарастват усилията на организацията по отношения на образованието и социалната политика.

ОИСР обръща внимание на страните членки за опасност от нарастване на бедността и неравнопоставеността в тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!