КЕВР предлага парното да поевтинее средно с 2,34% от май

OFFNews Последна промяна на 29 април 2020 в 14:57 1271 0

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага цената на топлинната енергия с топлоносител гореща вода да поевтинее средно с 2,34% за страната от 1 май. Това стана ясно след днешното онлайн заседание на КЕВР. 

КЕВР обсъди и доклад за изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 1 май 2020 г. 

Според доклада на регулатора се предлага цената на топлинната енергия с топлоносител гореща вода на "Топлофикация София" ЕАД от 1 май да стане 68,19 лв./MWh (без ДДС). В момента цената е 70,32 лв./MWh. (без ДДС).

Изчисленията на КЕВР показват, че намалението от следващия месец на цената топлоенергията в столицата ще бъде с 3,03%, във Враца – с 2,44%, в Пловдив - с 1,05%, в Плевен - с 1,55%, в Бургас – с 1,75%, във Варна – с 0,75%, Разград с 1,69% по-малко. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 1,78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 1,69%.

Намалението на цената на природния газ от 1 май ще се отрази и на преференциалните цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. След извършените изчисления регулаторът предвижда средното й намаление за тези дружества от сектор "Топлоенергетика" да бъде в размер на 3,39%. 

Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Александър Александров, заяви, че столичното топлофикационно дружество приема становището на комисията в доклада.

Емануил Зъбов, изпълнителен директор на "Топлофикация-Велико Търново" не одобри намалението от 1,78% и той уточни, че доставчик на природен газ на това дружество не е "Булгаргаз". Това означава, че изменението на цената на природния газ не е както при другите топлофикационни дружества.

Зъбов обясни, че великотърновската топлофикация произвежда енергия и чрез биомаса, което трябва да се отчете в разходите на дружеството.

"За нас предлаганите цени са крайно неудовлетворителни и неприемливи", изтъкна той.

Окончателното решение на КЕВР ще бъде взето утре на закритото заседание. Дотогава "Булгаргаз" ще внесе и актуализирани данни за цената на природния газ от 1 май. Ако предложената цена бъде по-ниска с повече от 6,67%, каквото е предложението на обществения доставчик в момента, КЕВР ще понижи цената на топлоенергията още повече, уточниха от регулатора.

От началото на този месец синьото гориво поевтиня с 43% и сега се очаква цените му да паднат и от май и мегаватчас да струва около 23-24 лева без таксите и налозите. Предложението на обществения доставчик за промяна в цената на природния газ е в резултат на споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" за промяна на формулата за изчисляването на цената, включваща тази на петрола и на газа на няколко европейски хъба. Тази промяна влезе в действие със задна дата от 5 август миналата година. Малко по-късно стана ясно, че цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец.

Образуването на цената на вход на газопреносни мрежи става, когато "Булгаргаз" е представил към заявлението справка за общото количество природен газ за 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови