Руската икономика се е свила с 2% през първото тримесечие

OFFNews 21 април 2015 в 14:35 2362 0

Снимка Ройтерс

Руската икономика страда от наложените международни санкции над страната, но се адаптира и ситуацията е можело да бъде по-тежка, това заяви Министър-председателят на страната Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Според него загубите от ограниченията, наложени на Русия заради действията ѝ в Украйна, са сериозни, като се оценяват на 25 млрд. евро, което е 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната, и че през 2015 г. цифрата може да нарасне значително.

Руската икономика се е свила с около 2% през първото тримесечие на година, но икономическата ситуация е можело да бъде много по-лоша и страната бавно се стабилизира.

Медведев определи наложените санкции, като историческа стъпка, която е оправдана, наричайки връщането на Крим в пределите на Руската федерация еквивалент на падането на Берлинската стена.

Въпреки, че икономиката се стабилизира "не трябва да има илюзии", свързани с трудностите, които са се увеличили с падането на цената на петрола и няколко вътрешни проблема, с които страната не може да се справи. Русия е била в по-лоши ситуации и може да се справи със сегашното развитие на обстоятелствата, уверено заяви премиерът.

В случай, че външният натиск над страната се увеличи и цените на петрола запазят сегашното си ниво за дълъг период от време, ще се наложи Русия да търси нови начини за икономически просперитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки