Румен Овчаров: Договорът с "Уестингхаус" може да се оскъпи

OFFNews 01 август 2014 в 18:47 2089 0

Румен Овчаров

Има вероятност проектът за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ да се оскъпи значително. Това каза за OFFNews бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. 

Той обясни, че в цената на проекта, която е 5.3 млрд. долара, не е включено горивото. "Не знам американското гориво колко струва, но 300 млн. долара за първата зарядка ще трябват със сигурност. Има отделно т.нар. разходи на собственика, които въобще не са включени в това споразумение. Проектът може да се оскъпи, разходите на собственика по площадката, подготовката, по инфраструктурата са си изцяло разходи на собственика. Не са включени тук и финансовите разходи по вземането на кредита, който е изцяло отговорност на българската страна. „Уестингхаус“ не предоставя нищо", обясни Овчаров.

Той обясни, че следващото правителство ще прецени дали да одобри или не договора. "Лошото е, че това правителство и този министър се ангажираха с това решение. Споразумението е за създаване на проектана компания. Проектната компания оттук нататък има определени функции. Тя може да бъде прекратена, ако те не се изпълнят до 15 март следващата година. Но всички дейности на проектната компания оттук нататък са за сметка на българската страна", каза Овчаров и поясни, че капиталът на проектната компания е 14 млн. долара, а „Уестингхаус“ участва в този капитал с непарични вноски.

По думите му, ако още сега споразумението не бъде одобрено, няма да търпим загуби и неустойки.

Той обясни, че отработеното ще се съхранява на наша територия.

"Най-лошото в цялата работа е че отговорността на американската страна за просрочие, закъснение, преразходи и т.н. е само 300 млн. долара, при договор, който е близо 6 млрд. Това е смешна сума", коментира Овчаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови