Румъния №1 в света по притежатели на жилище: 96% от населението има свое

OFFNews 20 ноември 2018 в 15:35 2897 0

Снимка Pixabay

Румъния се нарежда на челно място в света по процент притежатели на собствено жилище. Но това не означава, че да се сдобиеш с такъв е лесно, съобщава Би Би Си в обширен репортаж от северната ни съседка.

По данни на Евростат Румъния оглавява класациите по брой жилищни собственици на глава от населението. 96 на сто от хората живеят в притежавани от тях жилища. Ситуацията много наподобява тази в България, но има и свои специфики.

През 1990 г., в края на комунистическия режим в Румъния, държавата притежава около 70% от жилищния фонд. Тогава правителството започва да ги разпродава, а хората се втурват да купуват домовете, в които обитават. Цените често са твърде атрактивни. Румънската валута се обезценява, а инфлацията расте.

"През 1990 г. се смяташе за нормално да платиш 100 000 леи за апартамент. През 1994-а толкова струваше един телевизор", обяснява Богдан Судиту - урбанист и университетски преподавател, интервюиран от Би Би Си.

В Румъния идеята, че трябва да притежаваш жилище, е вкоренена в манталитета. "Внушава ти я всеки - родителите, банковите оферти за заеми, предприемачите. Внушението е, че трябва на всяка цена да купите собствено жилище", казва Судиту.

Макар че процентът на собственици на имоти намалява при поколението на хилядолетието, животът под наем в Румъния се разглежда само като временен вариант.

В страната липсва законодателство за наемането и отдаване на имоти. Правата и задълженията не са регулирани. Затова хората предпочитат да притежават жилище.

В същото време предприемачите не проявяват интерес към сгради с жилища под наем. Наемите са твърде ниски и възвращаемостта би отнела години. Повечето хазяи в Румъния притежават между едно и три жилища, които не са в добро състояние и са със стара мебелировка. 

Според доклад на Световната банка в страната на практика липсва пазар на отдаване под наем. Резултат от това е и пренаселването на жилища, в които често живеят няколко поколения семейства и роднини. Същият доклад отчита, че една-трета от жилищата не се поддържат и ремонтират, защото много от собствениците не могат да си позволят такива разходи.

През 2009 г. страната въвежда програмата "Първи дом", която раздвижва пазара на имоти. Програмата предлага преференциални заеми при само 5% първоначална вноска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!