Розовият цвят не се бере с ръкавици: собственици притеснени от фалити заради Covid-19

OFFNews 28 април 2020 в 10:53 2588 0

Снимка wikipedia.org

Собственици на розови градини прогнозират фалити и ситуация, при която розовите полета може да останат необрани. Те се притесняват и защото не могат да приложат мерки, като носене на ръкавици и маски - при розобера те просто са неприложими.

"Основните проблеми, които тази година стоят пред сектора, са свързани с мерките за безопасност, които трябва да вземем, както и с предлаганите ниски изкупни цени на пазара към този момент, които не отговарят на действителността", заяви председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов пред Нова ТВ.

Според Николов е неприложимо брането с ръкавици, защото начинът, по който се откъсва цвета е специфичен. "Носенето на маски е също не винаги е приложимо, тъй като често се работи във влажно време и в дъжд", добави той.

Очаква се до дни между 20 и 40 хиляди души да започнат работа в Долината на розите.

По думите му между редовете има около 3 метра разстояние и хората ще могат да работят спокойно, но се безпокои, ако има случай на заразен с Covid-19 розоберач, защото не е ясно кой ще поеме отговорност. 

"Това са хора, които идват в градините за по 5 или 6 часа на ден и ние не знаем тяхното движение през останалото време. Не искаме земеделският стопанин да е този, който ще поеме отговорността за здравето на работниците", заяви председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България. 

Христо Николов е категоричен, че ще има много хора, които да стигнат до крайни мерки, защото кампанията вероятно няма да прочете по нормален начин и защото голяма част от дестилериите са заявили, че ще работят на 50% от капацитета си. 

За цената на розовия цвят от асоциацията съобщиха, че тя е твърде малка, защото се говори, че ще бъде към 1,60 лв. По техни сметки цената трябва да е около 2,20 лв. "Ние сме на загуба още преди започване на кампанията", обявиха те.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови