Рибарите срещу перките в морето: Няма да оставим секторът да бъде ликвидиран от временни хора

Ружа Райчева 06 февруари 2024 в 09:55 3183 4

Вятърни перки в морето

Снимка Getty Images

Вятърни перки в морето

Има доста неяснота около производството на енергия от възобновяеми източници в Черно море. Не сме наясно как тя ще се отрази на местните риби, на походните риби, на защитените видове, на флората и фауната, от която зависим. (...) Няма да оставим секторът да бъде ликвидиран от някакви хора, които са временно там. Министрите си отиват, секторът го има. Това е история, това е култура.

Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти Йордан Господинов. На 25 януари депутатите приеха на първо четене създаването на нов закон за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Междувременно от "Зелени закони" излязоха с позиция срещу новия проектозакон за изграждането на вятърни паркове в Черно море. Според тях новият закон ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. Част от коалицията на непартийни и неправителствени организации "Зелени закони" са Тома Белев и Петко Ковачев. Същевременно от Центъра за изследване на демокрацията заявиха, че вятърните електроцентрали в Черно море биха могли да допринесат за по-голямо биоразнообразие.

"Напрежението много се повиши. Хората са притеснени и възмутени от начина, по който се приема. Имаше очаквания, че по някакъв начин през последната година ще се търси диалог с нашия сектор и ще се коментират възможностите тези прогнозируеми полета да бъдат на места, които няма да пречат на сектора", коментира днес Йордан Господинов.

По думите му има твърде много неясноти около производството на енергията от възобновяеми източници в морето. Той обясни, че рибарските общества в България са изградени от векове.

"През последните няколко десетилетия секторът се разви много – изградиха се предприятия, закупиха се кораби. Не може да си позволим някой да дойде и да ни измести, за да развива бизнеса си", заяви директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

Господинов посочи, че от асоциацията са отправили писмени искания, но никоя от политическите сили в парламента през последната година не е откликнала на поканата за дискусия.

"Не сме наясно ще има ли шум и как той ще влияе на рибата, ще има ли вибрации и как те ще влияят на рибата и морските обитатели. Не знаем ще има ли магнитни полета. В тези охраняеми зони няма да се разреши никакъв риболов, освен любителски. Ние сме изградили стопанска дейност", каза той.

Рибарите са сериозна гилдия, която си знае интересите. Категорично не сме против зелената енергия, добави Йордан Господинов.

В момента в Народното събрание тече кръгла маса на тема „Енергията от възобновяеми източници в морските пространства“, организирана от „Да, България“, част от „Демократична България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

4

демотиватор

06.02 2024 в 12:39

Той и дон Кихот се е борил с/у вятърните мелници... (ジ)
Нещо контрапротести няма ли кой да организира?!

-1650

3

ob1

06.02 2024 в 11:51

офф, комсомолец, скрий се ве!

Сигурно е голям проблем, 2022 е имало "само" 65ГВт производство. Тия избиха рибата направо.

Б@си, на един клик е:
https://en.wikipedia.org/wiki/Offshore_wind_power

2550

1

alfakentavur

06.02 2024 в 10:15

Хем не са сигурни как ще се отрази, хем няма да оставят сектора да бъде ликвидиран.

Аз никога не съм ял истински трюфел. И не знам как ще ми се отрази, но няма да се оставя да бъда отровен тази гъба.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки