Работници от ВМЗ Сопот излизат на протест

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 07:31 5523 1

Снимка БГНЕС - архив

Работници от ВМЗ Сопот ще протестират пред министерството на икономиката. Организатор на недоволството е синдикат "Подкрепа". 

Основните искания на оръжейниците от Вазовските машиностроителни заводи са за подобряване организацията и ефективността на работата в завода. Освен това те искат и по-високи заплати.

Протестът беше насрочен миналата седмица с искане за отстраняване на Илиян Насков от Съвета на директорите в предприятието. Самият Насков вече подаде оставка, но в отворено писмо до министъра на икономиката обвини синдиката в кадрови мотиви и защита на корпоративни интереси. Той посочва, че ръководството на ВМЗ-Сопот е сключило договори с доставчици на цени по-ниски с между 5 и 12% и реализира готовата продукция средно с 40% по-скъпо, информира БНР. От синдиката във ВМЗ са разочаровани и от срещата си с министъра на икономиката. Според тях той дал неосъществими обещания, като например уверението да осигури европейски субсидии. На среща с работниците във ВМЗ министърът увери, че са осигурени договори за работа на дружеството до края на годината. Сделките са за 83 милиона лева, а до края на 2016-та стойността им ще достигне 218 милиона лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 11:06

Синдикалната мафия намери един много слаб министър, и ще го изнудва да завледее цяло предприятие. Исканията са им противоречиви - та нали ако има по-голяма ефективност, част от работниците ще бъдат излишни, т.е ще бъдат съкратени, въпреки че това е условието, за да се постигнат по-големи заплати. Така и не стана ясно кой е виновен за разградения двор, което е ВМЗто и което доведе до два взрива. Работата е много съмнителна - как никой не протестира за физическата безопасност на работните места в завода. А, да, и твърдата съпротива срещу приватизацията му - за да продължат синдикатите и свързани с ръководстовото им фирми да го източват.