Лукарски: Има пари за заплати във ВМЗ-Сопот

Симона Костадинова 29 април 2015 в 12:40 2144 0

Лукарски: Има пари за заплати във ВМЗ-Сопот

Снимка ВМЗ

Спекулира се с това, че няма достатъчно пари за заплати във ВМЗ-Сопот. Това не е вярно.

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след днешното заседание на Министерски съвет.

"Всякакви спекулации - че няма пари за заплати, а има за един аванс, че се подготвя приватизацията на дружеството, са, държа да подчертая, абсолютни манипулации и спекулации", обясни министърът.

Той дори заяви, че има предложения от Съвета на директорите от май месец да се увеличат заплатите на работниците в завода.

Министърът заяви, че подкрепя исканията на работниците и призна, че може да възникне проблем, ако заводът не заработи скоро, защото ще трябва да се плащат неустойки по подписани договори.

"Ако не започнем работа в близките две-три седмици в Иганово, бихме търпели неустойки по доста сключени договори, понеже може да закъснеем със сроковете на изпълнение", обясни Лукарски.

Министърът каза още, че има промени в ръководството на предприятието - има назначени нови зам. изпълнителни директори.

"Това е свързано с новите обеми на поръчки, понеже сме подписали нови договори и с по-високото качество на работата, и с контрола. Но окончателно промени бихме могли да разглеждаме, след като действително видим цялостния доклад и на Съвета на директорите, и на експертите, и заключенията на Прокуратурата", добави Лукарски.

Той добави, че приблизителна оценка на щетите във ВМЗ все още няма, защото все още не е завършил огледа на място.

Днес по обяд работници от ВМЗ излязоха от комбината и блокираха Подбалканския път. Протестът е срещу невъзможността да работят в цеха в Иганово и липсата на яснота кога могат да се върнат на работните си места, съобщава БГНЕС.

4000 са заетите в производството в Иганово, много от тях са майстори с висока квалификация. Временно са им намерили заетост в базата в Сопот, но заради забавянето комбинатът в момента не може да реализира продукция и скоро се очакват финансови затруднения.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза, че вчера е отменил забраната за влизане в земеделските земи, но що се отнася до това кога ще заработи цехът в Иганово и той не знае. На въпроса дали подозира опит за ликвидиране на ВМЗ Сопот, той отговори, че няма да се изненада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови