Прокопиев сезирал прокуратурата по „Имейлгейт“

OFFNews 16 май 2014 в 08:00 20822 34

Иво Прокопиев

Съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев е сезирал прокуратурата по случая с проникването в личната поща на бизнесмена.

В изтеклата в медиите кореспонденция Прокопиев описва, че темата с лицензите на ЕРП-тата се развива по "Костинбродски сценарий". Той излага множество аргументи в подкрепа на тезата си и съветва изданията да разработят темата.

„Ровенето в имейла е голям скандал първо към моята личност и журналистите и опит за сплашване на всеки който се опитва да бъде независим. Това е размахване на пръст. Аз стоя зад всеки един от изводите в този имелй“, каза пред bTV бизнесменът.

Малко по-късно в студиото на Нова телевизия той посочи, че не е наясно как имейлът е попаднал в медиите, но вече е установено, че информацията не е изтекла от неговия сървър и неговата поща, а от системата на "Икономедиа". Това според Прокопиев прави скандала още по-голям, защото е хакната системата на едни от малкото инакомислещи медии.

Издателят и останалите участници в кореспонденцията са сезирали прокуратурата, макар според него тя да е трябвало да се самосезира.

Прокопиев обясни, че въпросните имейли са част от работния процес. Той не отрече, че по темата с ЕРП-та той има бизнес интерес, но обясни, че не е престъпно някой да иска да печели. „През последните години в българия икономическият интерес беше криминализиран. Не е престъпно някой да иска да печели. Проблемът е, когато това става за сметка на обществения интерес“, каза Прокопиев, като обясни, че политиците в България систематично насаждат в изявленията си това, че да си бизнесмен е престъпно.

Прокопиев обясни, че избягва да се меси в редакционната работа на „Капитал“ и „Дневник“ и го прави само когато има сериозни теми. Подобни разговори с редакторския екип на издатията той е имал по темата за Южен поток.

Той каза, че решенията за отнемане на лицензите на ЕРП вече са били написани. „Това е димка за отклоняване на общественото внимание от основните проблеми. Няма връзка между проблема и въпросите в енергетиката“, коментира той.

По думите му разликата с публикуваната в „Дневник“ и „Капитал“ кореспонденция на Илияна Йотова е в това, че имейлите не са извадени от изданията. След изтичането ѝ кореспонденцията била проверена и едва след това публикувана. Ако в този случай е имало извършено претъпление за нарушаване на личната кореспонденция, то за това Йотова е трябвало да сезира компетентните органи.

Прокопиев обясни още, че поведението на ГЕРБ по темата с ЕРП-та е колелбиво. „Стратегията на всички опозиционни партии е да стоят настрана, за да не загубят избиратели. Единствените различно говорящи остават малки НПО-та и медии“, каза Прокопиев.

Той акцентира и върху според него възмутителния коментар на лидера на БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който още преди автентичността на имейла да бъде потвърдена, остро нападна автора му. "Недопустимо е в кампания да се размахват подобни компромати (от следене на личен имейл - б.р.). Кажете ми, има ли друг европейски политик, който размахва такива компримати", попита Прокопиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!