Проф. Стив Ханке: Ако България приеме еврото, ще последва съдбата на Гърция (допълнена)

Професорът твърди, че е дал куфарче с документи за корупция на президента Петър Стоянов

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2020 в 19:47 9479 9

Известният анализатор и професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке прогнозира пред бТВ, че България може да последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото.

Според него за България левът е по-добър вариант, защото "двете валути имат еднаква стойност в момента". "Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност", заявява той. И заключава, че "всъщност системата на валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд
налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение", смята професорът.

Ханке посочва, че от 1997 г. насам страната ни се представя "чудесно от фискална гледна точка". България е сред лидерите в ЕС с
нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско, а това е предимство.

"Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото", прогнозира той. "В момента с валутния борд и лева България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ", бе категоричен проф. Ханке.

На въпрос не е ли крайно време валутният борд да си проправи път като зрял европейски гражданин под европейски контрол, проф. Ханке възкликва: "Не. Това е ужасна идея. Да ви припомня Гърция. Мислите, че е прекрасна идея? Само вижте какво стана там. Според мен валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България. Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция. Левът е вързан за еврото, какъв е проблемът да преминем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата система, избягвайки подобни "инциденти" като КТБ?", смята професорът.

Проф. Ханке посочва, че българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната "по много потаен начин, в пълен мрак". "Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото. Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония", припомня той.

Професорът обяви още, че е дал куфарче с документи на президента в онзи период Петър Стоянов. Ханке припомни, че е ръководел приватизацията при мандата на американския президент Роналд Рейгън. Той беше съветник на Стоянов, който заемаше поста от 1997 до 2001 г.

"След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., го (Петър Стоянов) посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен - корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях "Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса", а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства", спомни си Ханке.

"Един ден се видяхме. Да ви потопя в атмосферата - седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че "Трябва да се справим с корупцията", а той ми отвърна: "Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?". Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита "И, къде са?" Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието - "професор Ханке те е хванал в крачка", разказа Ханке.

Той добави, че не знае какво е станало с документите, които е предоставил на Стоянов, като уточни, че най-добре е тези въпроси да бъдат насочени към него.

"Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на "пачи яйца" и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата", добави икономистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

9

spirit оригиналът

17.02 2020 в 15:35

https://thebulgariantimes.com/istinata-za-svetovnata-banka-i-ograbvaneto-na-sveta/?fbclid=IwAR0m1iKPXQz9wW2F3-0rxItblbUU o4-dqc18P9pZW_eYN8olSfJr7QJyFmA

5325

8

Trabajo

17.02 2020 в 10:40

два дребни детайла от казаното от професора:
- 15% колебание в курса на валута в "чакалнята" не е задължително предписание, а максимално допустимото.
- не става ясно, защо и как левът ще стане с "плаващ" курс, след като законът за валутния борд ще продължи да действа до момента на влизане в "еврозоната".

и трето: ние и сега сме практически в еврозоната, с валута, която е по закон вързана към еврото. т.е. ние приемаме външни, чужди правила , без никаква възможност да влияем или даже коментираме.
чисто практически, ние обираме всички потенциални негативи от едно силно и стабилно евро, без да ползваме позитивите:
- лихвите в еврозоната, най-вече за отделните хора, са много по-ниски. за таксите да не говорим.
- предприятията имат достъп до много по-големи и "дълбоки" капиталови пазари. за таксите пак да не говорим.

за отделни екстри като германски надзор над хулиганските ни банки даже не си струва да отваряме дума.

7913

7

devdimi

17.02 2020 в 10:36

Пътят е един: въвеждане на евро по най-бързия възможен начин по сегашния курс.
Да си представим две фирми, които сравнима стока или услуга - едната в Германия където ползва кредит в евро с 1% лихва и едната в България ползва кредит 6% лихва.

Ако всичко друго е еднаков - коя от двете фирми ще може да даде по-добра цена и да по-конкурента на общия пазар?

Ако искаме да сме в ЕС възможно наи-добрия вариант е да има евро и други алтернативи не са сериозни.

Дори и Гърция ако не беше в еврото сигурно пак щеше да фалира, само че тогава нямаша да има кой да ги спаси. Това е разликата.

21662

6

spirit оригиналът

17.02 2020 в 08:26

Хайде сега Гешев да извика Стоянов и Костов за справка за онези документи.

22092

5

Стефан

16.02 2020 в 22:52

Ма Евчето Майделова, оная бе, не я ли знаеш, от вход Ж, каза обратното! Па тя е ноо яка, още кат ученичка кво знаеше ...
Сеа кво праим?

3426

4

zuljin

16.02 2020 в 21:41

... и типичен представител на 80%-товата извадка, със самочувствие на професор.

5325

3

Trabajo

16.02 2020 в 21:06

"...но курса на лева ще се договаря между безгласна българия от една страна , а от другата страна на масата ще бъдат 26 те членки на ЕС и Дания. Представете си какъв ще бъде рeзултата!"

муахахахахахахаааа!

имаме категоричен лауреат на жълтата фланелка "Мистър 80%" !
26-те и Дания!
муахахахахахахахаха!
ще се сговорят и ще ни променят курса!
муахахахахахахаха!

3426

2

zuljin

16.02 2020 в 20:53

Много ясно, че ще духаме супата... С 80% дебили нищо не може да се направи, освен да стискаме зъби и да търпим несгодите породени от техния дебилизъм.

14751

1

Нострадамус

16.02 2020 в 20:36

Правителствената Мафия крие, но курса на лева ще се договаря между безгласна българия от една страна , а от другата страна на масата ще бъдат 26 те членки на ЕС и Дания. Представете си какъв ще бъде рeзултата!