Проф. Христина Вучева: Не вземам сериозно прогнозата на Стив Ханке за рецесия на еврозоната

OFFNews 07 януари 2019 в 16:04 4688 2

Снимка БГНЕС

Ние не можем да стоим безкрайно във валутния борд. Причината е, че още в договора си за членство в ЕС сме подписали, че на даден по-късен етап ще приемем еврото. На нас ни трябват и предимствата на тази единна валута.

Това коментира в интервю за БНР финансовият експерт проф. Христина Вучева по повод прогнозата на Стив Ханке, че еврозоната ще изпадне в рецесия и времето не е подходящо България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото.

"Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, защото две от тях бяха с валутен борд - съвсем идентични условия с нашите", смята проф. Вучева.

"За съжаление, ние не успяхме да направим като страна това, което те сториха – пребориха се да бъде признато правото на ЕС и Европейския договор, и с влизането им в ЕС през 2004 година станаха част от ЕRM-2 – нещо, за което ние все още сме в етапа на приказките, но вече малко по-конкретни“, добави тя.

По повод прогнозата на Ханке за рецесия в еврозоната, Христина Вучева коментира: „Г-н Ханке ги говори тези неща от самото начало на формирането на еврозоната през 1999-а, а и преди това. Когато ние фиксирахме нашия лев към германската марка, той оспорваше това решение като казваше, че трябва да бъдем обвързани с долара и вещаеше едва ли не пропадане на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам много на сериозно тези негови твърдения“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

2

red-army

07.01 2019 в 21:56

Евро зоната отива в рецесия и това не е мнение на г-н Ханке само. Световната икономика е на път за тежка рецесия заради САЩ и Китай основно, ама и Евро зоната с италианския дълг ще помогне за проблема.

Обаче рецесиите имат край. Щото икономиката е циклично нещо. 1 или 2 години рецесия има. След това 3 до 10 годинки ръст. После пак има рецесия и така е поне от 150-200 години насам....

Това не виждам как засяга мечтата на България да влезе в евро зоната около 2034-а година....До тогава поне още две или три рецесии ще има...../

3910

1

Georgi Gracata

07.01 2019 в 18:45

Който се е хванал с нас на хорото е изгарял!