Проф. Стив Ханке: Еврозоната ще изпадне в рецесия, нещата не изглеждат добре

Още по-лоша е ситуацията в Китай, твърди бащата на валутния борд

OFFNews 05 януари 2019 в 11:30 6289 2

Еврозоната ще изпадне в рецесия тази година, Европа върви към забавяне заради структурните проблеми на икономиките на отделните държави. 

Това заяви икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд", по БНР. Нещата изобщо не изглеждат добре. Още по-лоша е ситуацията в Китай. Реално - икономиката там расте, но не с тези темпове, с които се очаква. Това технически има същия ефект, както би имала рецесия за тази икономика. А Китай е много важен, защото е двигател на глобалния растеж, обясни проф. Ханке. 

Той критикува желанието на България да се присъедини към еврозоната и да се откаже от борда. По думите му Европейската централна банка действа „хаотично“ и допълнително усложнява ситуацията във валутния съюз, в който има много структурни проблеми. 

"В България нямате истински специалисти, които осъзнават как функционира валутният борд. Няма борд, който се е провалил. Той може да продължи изключително дълго време, всъщност - завинаги. Голямата грешка от присъединяването към еврозоната е свързано с преотстъпване на възможностите за опериране със собствената валута. Това е част от националната независимост на страната. Ще трябва да се включите в онази бъркотия в еврозоната, където управляващите не знаят какво правят. Те действат изключително хаотично. Честно казано, мисля, че еврозоната върви към нищото. ... Именно заради това не трябва да се отказвате от валутния борд. Вие сте сред страните с най-малък държавен дълг, имате много добър фискален контрол. Не разбирам защо искате да се присъедините към система, която може да гръмне и да се окажете в ситуацията на Гърция. Това е пълна лудост, категоричен е Ханке.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

2

red-army

05.01 2019 в 18:12

Ми прав е професора. Няма такова чудо по света. Една валута на някаква територия и да няма обща армия, да няма общ бюджет, да няма вътрешни трансфери и да няма обща външна политика.

Е вижте Швейцария, Русия, САЩ, Великобритания, Германия, Индия, Китай. Седят единни защото има силна централна власт, защото има силна централна армия и полиция. Бедните провинции ги субсидират богатите и така всички се чувстват граждани на федерацията/конфедерацията.

А в ЕС какво става? Няма обща армия, полиция външна политика. Милиони мигранти от тук от там нахлуват. Мафиоти разни върлуват из целия съюз, щото на едно място ги преследват, а на друго са инвеститори на годината. Няма трансфери и южните и източни провинции ни избива на фашизъм от мизерия. А Германците се чудят вече къде да завират парите, дето са прибрали за последните им глупости продали на беднюгите.

Реформа на ЕС към федерална република трябва веднага!