Проф. Стив Ханке: Отпадането на валутния борд би било огромна грешка

OFFNews 06 март 2017 в 12:36 6060 2

Проф. Стив Ханке

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена.

Това коментира "бащата" на българския валутен борд проф. Стив Ханке в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът смята, че суверенитетът на България се поддържа от валутния борд, а ако бордът бъде премахнат, това означава, че България се отказва от своя паричен суверенитет. По думите на проф. Ханке това е грешният път, по който може да поеме страната на фона на настоящата политическа обстановка.

Никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, особено предвид задаващите се избори във Франция. Възможно е да станем свидетели на още вълнения, подобни на Brexit, предупреди икономистът.

Той обясни, че валутният борд позволява на някой да емитира собствена валута, която в действителност е клонинг на някоя друга валута, т.нар. котва. „През 1997 г. валутата котва за България беше германската марка, а левът беше клонинг на марката. Разбира се, след това еврото пое ролята на валута котва и сега левът е клонинг на еврото", коментира професорът.

Ключовото е, че валутният борд води до много по-строга фискална дисциплина, тъй като в системата на валутен борд финансовите власти в страната не могат да водят самостоятелната парична политика на една централна банка, добави Ханке. Тпй посочи, че вследствие на тази система през 1997 г. беше „убита“ хиперинфлацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!