Проектобюджетът за 2022 г. получи зелена светлина от енергийната комисия

Йорданка Веселинова 02 февруари 2022 в 19:19 1346 0

Снимка OFFNews

Парламентарната комисия по енергетиката прие на първо четене проектобюджета за 2022 г. с 11 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

Точката не беше вписана в първоначално обявения дневен ред и това е причината, поради която разглеждането на бюджета срещна отпор от депутатите от ГЕРБ-СДС и "Възраждане", въпреки че единственият член на комисията от партията на Костадин Костадинов - Искра Михайлова, подкрепи предложението за нова точка на председателя Радослав Рибарски. 

Така само два дни след като МС прие проектобюджета и ден, след като текстовете бяха внесени в Народното събрание, започна ударното разглеждане на държавния бюджет за 2022 г. (Финансовият министър Асен Василев даде заявка, че бюджетът ще бъде внесен в НС до 31 януари. Председателят на парламента Никола Минчев пък прогнозира, че той ще бъде приет до края на март. Правителството очаква актуализация на бюджета през лятото.)

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС разкритикува председателя на комисията за бързането при разглеждането на законопроекта и заяви, че за една вечер е трудно да бъде прегледан проектобюджет от 410 страници.

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов представи проектобюджета за 2022 г. в раздел "Енергетика". Той обясни, че няма значителна разлика в средствата за ведомството в сравнение с тези, заделени в миналогодишния бюджет. Данаилов допълни, че през следващата година не се предвижда и увеличение на заплатите в министерството.

Министър Александър Николов пък коментира, че липсата на увеличение на бюджета на ведомството и същевременно повечето задачи говорят за увеличение на продуктивността на министерството.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС попита министъра какви средства ще бъдат отделени за битови и небитови потребители през следващата година. Николов отговори, че в момента в проектобюджета са заложени над 1,5 млрд. лв., които обаче могат да са повече или по-малко в зависимост с нуждата и цените.

По думите му приоритет на правителството ще бъде изплащането на компенсации за февруари, а след подробен анализ - и за март, и при нужда - отпускането на нови компенсации.

Министърът обясни, че има алтернативни трасета за доставка на азерски газ при евентуално забавяне на интерконектора с Гърция. Той допълни, че има възможност България да получи допълнителни количества на пазарни цени. При нужда това ще бъде договаряно през настоящата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови