Присъединяване към еврозоната ще ускори реформите в България, смята управителят на БНБ

OFFNews Последна промяна на 25 май 2018 в 14:53 4704 1

Присъединяване към еврозоната ще ускори реформите в България, смята управителят на БНБ

Процесът на присъединяване към еврозоната, започващ с участието на националната парична единица във ВМ II, ще бъде катализатор за по-нататъшен напредък, приспособяване и реформи. Това мнение е изразил управителят на Димитър Радев пред изданието "Световен публичен инвеститор" (Global Public Investor) на Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF), което е цитирано от БНБ.

Тазгодишното издание на форума е било посветено на общите теми, свързани с реформа и преход. След почти десетилетие на възстановяване от икономическата криза през 2008 – 2009 г. световната икономика може би достига повратна точка, докато светът като цяло трябва да се справя с промените, наложени от преориентирането на външната политика на САЩ и възхода на Китай, се посочва в съобщение на сайта на регулатора.

Радев е заявил, че като бъдещ член на еврозоната България проявява силен интерес към реформите в нея. В този по-общ контекст пълното изграждане на банковия съюз например е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г.

Същевременно ние добре съзнаваме, че ако желаем България да стане пълноправен участник в процеса на реформи на европейско равнище, трябва да задълбочим допълнително собствените си реформи. Трябва да трансформираме своето устойчиво икономическо възстановяване в трайна реална конвергенция, казал още управителят на БНБ.

И допълва:

Наистина, България показва убедителни макроикономически показатели. Повече от две десетилетия имаме парична стабилност. Обменният курс на лева е фиксиран към еврото и паричният съвет е непоклатим както в добри, така и в лоши времена, дори и по време на кризата през 2008 г. България поддържа като цяло балансиран бюджет и е известна с третото най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС. Банковият сектор е здрав, с капиталова адекватност и ликвидност над средните за ЕС.

Логично е да се очаква, че страна с такъв опит следва да не бъде спирана, а да се приветства тръгването й по пътя към еврозоната чрез участието на лева – националната парична единица –във Валутен механизъм ІІ (ВМ II).

Точният момент на приемане на еврото ще зависи не толкова от маастрихтските критерии за номинална конвергенция, които България в голяма степен изпълнява в продължение на много години, колкото от реалната конвергенция на икономиката. За ускоряване на реалната конвергенция е необходимо да бъдат въведени структурни и институционални политики, които да бъдат последователно прилагани.

По този начин процесът на присъединяване към еврозоната, започващ с участието на националната парична единица във ВМ II, ще бъде катализатор за по-нататъшен напредък, приспособяване и реформи. Всичко това в крайна сметка ще окаже благоприятно влияние върху икономиката независимо дали сме в еврозоната, или все още извън нея. Самото пътуване е също толкова важно, колкото и постигането на крайната цел. Това важи и за много световни публични инвеститори, на които OMFIF отделя специално внимание в това свое издание за 2018 г., което, сигурен съм, ще изпълни целта си за разпространяване на по-добри практики в областта на публичните инвестиции в глобален план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3217

1

zuljin

25.05 2018 в 16:06

"реформите в България"

МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

от '89-та насам какво реформирахте бе, плужеци???
... освен системата на МВР, която стана още по-репресивна отколкото по байтошово време.