Премиерът: Нов участък от магистрала 'Европа' до края на 2020 г. и от Бургас до Мюнхен без светофар

OFFNews 23 май 2019 в 10:47 4980 0

Предвидени са средства за разширение на ГКПП "Калотина", очаква се засилване на тежкотоварния трафик през граничния пункт. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира началото на строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път Драгоман – Сливница. В участъка ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано, с което отсечката ще стане с магистрален габарит. Той е част от автомагистрала „Европа", която ще свързва София с ГКПП „Калотина". 

Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г., но премиерът Борисов призова изпълнителите да завършат отсечката до края на 2020 г. „За Нова година - догодина трябва ходят до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен, не трябва да има светофар", заяви министър-председателят. 

Трасето на АМ „Европа" между ГКПП „Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Първият участък от ГКПП „Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. В края на 2018 г. бе сключен договор с изпълнителя на техническия проект и строителство на обекта и предстои подписването на договора за строителен надзор. 

Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови