Премиерът: Без повече увеличения на цени заради неефикасност на енергийната система и Топлофикация

Александра Маркарян 16 декември 2021 в 11:51 4409 0

Кирил Петков

Снимка БТА/Минко Чернев

Кирил Петков

Увеличение на цените за крайните потребители оттук нататък ще става само след пълен анализ, когато сме видели, че е направено всичко възможно за намаляване на разходите. Не може да насочваме допълнителните разходи в системата към тях и всяка неефикасност в енергийната система и "Топлофикация" да води до по-високи цени, посочи министър-председателят Кирил Петков в началото на правителственото заседание днес. Така той коментира случилото се в Народното събрание вчера, когато бе наложен мораториум върху цените на тока, парното и водата. Днес там тече дебат в парламента по същия въпрос и се очаква преразглеждането му. Мораториумът бе предложен от ГЕРБ и приет със 186 гласа "за".

Премиерът бе категоричен, че ще спре и бързото раздаване на пари, без детайлна проверка, когато става въпрос за екстрени ситуации, каквато в момента има в наводнените общини.

Днес очаквам пълен доклад от областните управители за нанесените щети от наводнението. Той за пръв път ще съдържа детайли като единични цени и количества, посочи Петков и очерта два приоритета: да се помогне населението, като бъде възстановен достъпът му до питейна вода и ток, и вторият - "да сме сигурни, че средствата, които ще бъдат изразходвани, ще бъдат в максимално добра координация с министерствата и проверени като разходна част. В миналото е имало практика при извънредни положения да се дават бързо пари без най-внимателно обследване на разходите. Това също ще бъде прекратено като практика".

Очаква се днес кабинетът да освободи част от държавния резерв с минерална вода, който да бъде изпратен на селищата, в които няма питейна вода заради авариите.

Утре Петков, Асен Василев и Теодора Генчовска заминават за Брюксел, анонсира премиерът: "Утре с министъра на външните работи и заместник министър-председателя и министър на финансите ще пътуваме до Брюксел за среща на най-високо ниво, за да покажем и общите първи стратегии на новото правителство", каза той.

За финал Петков на откритата за медиите част от заседанието Петков поздрави колегите си министри с решението на ЮНЕСКО да признае високото пеене от селата Долен и Сатовча за нематериално културно наследство на света. То бе оповестено вчера от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Взето е от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Кандидатурата за високото пеене е била подготвена от експертите от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН) проф. д.изк. Лозанка Пейчева, доц. д-р Николай Вуков и гл. ас. д-р Лина Гергова.

Високото пеене или пеенето на високо е традиционно многогласно пеене, уникално за селата Долен и Сатовча, Благоевградска област. Високото пеене се нарича от местните певици „пеене на високо”, „рукане”, „викане”, „икане”.

Пеенето на високо не за пръв път получава международно признание – през 1988 г. певиците от Сатовча стават лауреати на престижната Хердерова награда.

Това е шестото вписване на България в Представителния списък след Бистришките баби (2008), Нестинарството (2009), Традицията на чипровското килимарство (2014), Народния празник Сурова в Пернишко (2015) и Първомартенските културни практики (съвместна кандидатура със Северна Македония, Румъния и Молдова, 2017).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!