Правителството спира приватизацията и "одържавява" икономиката

Юлиан Христов Последна промяна на 10 май 2017 в 13:51 9696 2

Правителството спира приватизацията и

Правителството има намерение да забрани приватизацията на държавни акции и дялове и да развива съществуващите държавни дружества.

Това стана ясно след заседанието на правителството в сряда. Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че "е възложено" на министерството на икономиката да изготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества. Обособени части от имущества на държавни дружества или дъщерни техни ще бъдат продавани след решение на Народното събрание по предложение на МС.

"Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага", поясни икономическият министър. "Към момента анализите на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол първо показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, са раздържавени. Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години, но без никакъв интерес. А дружествата, които са в забранителния списък са стратегически за държавата ни", добави той и заяви, че оттук нататък, както е било и досега, ще се направи всичко възможно те да бъдат развивани.

Причината за това решение е, че бил "изчерпан ресурсът на българската държава за приватизация". "Няма да продаваме, оттук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерство на икономиката, а и в другите дружества. Давам пример с военно-промишления комплекс", обясни Караниколов.

Процесът на одържавяване на предприятия стартира още във второто правителство на Борисов. Тогава държавата откупи ремонтния завод "Авионамс", който се намира на територията на авиобаза Граф Игнатиево. От Русия вече заявиха интерес заводът да получи лиценз, за да може в него да се ремонтират изтребителите МиГ-29.

С новия Закон за МВР пък беше дадена зелена светлина за създаването на ново държавно предприятие, което се очаква да заработи от 1 януари 2018 г. 

Според доклад на Института за пазарна икономика финансовото състояние на държавните предприятия се влошава през 2014 и 2015 г. спрямо базисната 2013-та година. Броят на губещите предприятия значително нараства до 72 през 2014 г. и въпреки че леко спада до 62 през 2015 г., остава над нивото от 55 през 2013-та. Общият финансов резултат сериозно се влошава от 493 млн. лв. нетна печалба през 2013 г. до 266 млн. лв. загуба през 2014 г. През 2015 г. ситуацията се подобрява и отново е отчетена нетна печалба, но този път от само 85 млн. лв. Задълженията на предприятията растат през всяка една от разгледаните години и през 2014 г. темпото на натрупване на дългове дори изпреварва ръста на БВП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13409

2

мнение от IP

10.05 2017 в 16:48

Това за мен е лоша новина, с оглед на това, че се разхищава обществен ресурс без резултат в държавните предприятия.