КОЙ ще управлява икономиката: Емил Караниколов

OFFNews 03 май 2017 в 12:56 25525 1

Снимка в. Банкер

Да, странно нещо е правенето на политика в България. Един ден може да скандираш по улиците по адрес на Бойко Борисов неща, за които малките деца си разкървяват носовете, а на другия - да му осъмнеш като коалиционен партньор.

След Брекзит, бежанския проблем, заплахата Ердоган, провокациите на Орбан в Унгария и на Качински в Полша на Европа наистина изобщо не ѝ е първа грижа партньорството на ГЕРБ с "Атака" на Волен Сидеров. Какво ли не му се струпа на горкия ЕС напоследък!

Легитимацията на крайния национализъм в персоналния състав на правителството "Борисов-3" е също изглежда необяснима на пръв поглед.

Министър на икономиката от квотата на "Атака" става Емил Караниколов, който до ден днешен ни най-малък нишан не е давал, че има нещо общо със Сидеров. Нито се е крил с него под пластмасова маса, нито се е появявал на събрание на някоя от низовите партийни структури, дори не е пял на един митинг "Давай, Волене, ние сме с тебе, за победа идва време".

Напротив, Караниколов си е кадър на комсомола на ГЕРБ. Кариерата му започва като юрисконсулт в Столична община, а след като Борисов става премиер за първи път, се издига до изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. И на тази позиция смени три редовни и три служебни кабинета. Столът му никак даже не се разклати дори и по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски, което трудно би могло да бъде упреквано в сантименти към кадрите на ГЕРБ. Те масово бяха "отстреляни" по времето когато хиляди хора протестираха срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Но Караниколов оцеля, което на практика си бе заявка, че е готов за игра на следващото ниво.

Разбира се, не пречи за номинацията му за министър на икономиката да бъдат потърсени чисто професионални аргументи. Проблемът е, че такива много трудно ще бъдат намерени.

След идването на власт на ГЕРБ приватизацията в България е горе-долу съизмерима с тази в годините след като партизаните слизат от планината на 9 септември 1944 г. Разбирай - никаква. Има години, в които приходите на АПСК се доближават до разходите за заплати във ведомството, което превръща агенцията в един доста безсмислен орган на чиновническия апарат у нас.

Обективната истина обаче изисква да обърнем внимание и на няколко "приватизационни успеха", които се случиха именно при управлението на Емил Караниколов.

На първо място определено е "Булгартабак". През 2011 г. АПСК прие офертата от 100,1 млн. евро на "БТ Инвест" - регистрирано в Австрия ООД, зад което се твърдеше, че официално стои руската Внешторгбанк. Имаше и други съмнения, но недоказани и към онзи момент, и днес. След като забягна от България банкерът Цветан Василев упорито твърди, че холдингът е минал под контрола на бившия му партньор и сподвижник Делян Пеевски. Официалното му участие по документи обаче никога не е надхвърляло петте процента на компанията "НСН инвестмънт", в която ДПС депутатът има 90% от собствеността, а майка му Ирена Кръстева държи останалите 10%.

Ирена Кръстева и Цветан Василев обаче съвсем официално станаха собственици на друг интересен актив, продаден им от Караниколовата агенция - недостроената сграда на ИПК "Родина" с терен от 15 декара на "Цариградско шосе" в столицата. Явиха се на открит търг, на който нямаше друг кандидат и я взеха на началната обявена цена от 20 милиона лева.

Миналата година АПСК също се отчете с един брой успешна продажба. Агенцията успя да вземе 8,5 милиона лева (началната тръжна цена) на Дипломатически клуб "Бояна" от никому неизвестната старозагорска компания "Ексклузив уеб дизайн", регистрирана с 3 лева капитал от трима младежи, сред които и бивша сервитьорка. Зад тази сделка Клуб Z писа, че стои именно Делян Пеевски, а Татяна Дончева заяви за OFFNews, че в конкретния случай КОЙ не е въпрос, а отговор. Медийният скандал около продажбата заглъхна в проверката, която установи, че "младите меринджеи" са предоставили съвсем редовни банкови гаранции. И дотам.

Така че май наистина на Караниколов му е дошло време за level up. А министерството на икономиката е добро място за кариерно развитие - богат набор от оперативни програми, агенции за инвестиции, за приватизация, метрология, малки и средни предприятия, под управлението на ведомството са военно-промишлените заводи, Ел Би Булгарикум и още и още.

Ще е интересно! 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews