Quantcast

По-лекият режим за плащане на гарантираните влогове приет на първо четене

Нели Чолашка Последна промяна на 19 февруари 2015 в 11:49 2468 0

Депутатите приеха на първо четене промените в Закон за гарантиране на влоговете в банките, внесени от Министерския съвет, които предвиждат по-бързо изплащане на блокирани пари на гражданите във влогове в банки.

Гарантираните влогове - до 196 хил. лв., ще се изплащат в бъдеще в срок от 7 работни дни, след като са станали неналични, предвиждат промените.

След като КТБ беше поставена под особен надзор, стана ясно, че вложителите не могат да получат дори гарантираната сума, защото съгласно действащото законодателство изплащането на депозитите се извършва едва след отнемане лиценза на съответната банка.

В края на септември 2014 г. Европейският банков орган уведоми БНБ за откриване на процедура по разследване срещу България за нарушение на правото на ЕС във връзка с неспазване сроковете за изплащане на гарантирани депозити.

С промените се уточнява от кой момент започва да тече срока, в който трябва да се изплати гарантираната сума - решение на БНБ за отнемане на лиценза за банкова дейност; решение на БНБ, с което се установява, че влоговете са неналични и банката е неспособна да ги изплати; акт на съдебен орган, постановяващ решение, което препятства предявяването на вземанията на вложителите срещу кредитната институция.

С промените се запазва таванът за гарантирани влогове - 196 хил. лв., като се прави изключение при някои събития – продажба на имоти за жилищни нужди, развод, брак, пенсиониране и др. В тези случаи гарантираната сума е 250 хил. лв., но при ограничен срок от 3 месеца.

Предвижда се също така да отпаднат встъпителните вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете, а годишните премийни вноски ще се определят на базата на размера на гарантираните депозити в съответната банка и рисковия й профил. Така някои банки ще плащат по-висока вноска, а други – по-ниска.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !