Quantcast

Петър Чобанов: Няма да търпим санкции за 20% такса върху ВЕИ

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2013 в 16:38 3740 14

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

 

Няма да претърпим европейски санкции, ако въведем 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от Дарик.

По думите на министъра засега допълнителните пари, които ще влязат в хазната, ще бъдат предназначени за допълнителен буфер, освен ако законодателят, т.е. парламентът, не реши друго.

„Всеки данък или такса е посегателство. Не, че е финансов ресурс, печалба, приходи и т.н., но в случая мисля, че самият финансов резултат, който се реализира, позволява налагането на подобна такса. Не вярвам да бъдем санкционирани, тъй като имаме примери и от други страни за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби", заяви министърът.

По отношение на това как ще се използват парите - към момента това, което имаме разписано е ясно и категорично, че те ще попадат в бюджета, допълни той. Оттам нататък ако бъде измислен механизъм, през който те да се връщат в НЕК, би могъл да се и приложи на практика, но това ще изисква съответни нормативни промени, каза още Чобанов.

"Към момента такъв механизъм, поне в предложението на вносителите, не е разписан, така че остава един хипотетичен въпрос и ако бъде измислен, би могло да се мисли в тази посока и тази такса да отива по предназначение", обясни Чобанов

Петър Чобанов бе категоричен, че въпреки наложените санкции от Брюксел за ОП „Околна среда", бюджетът за тази година може да бъде изпълнен в актуализирания му вариант.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2013 в 02:41

ВЕИ-тата не са машини за ток, а машини за пари, и това е цялата работа. Те реално не трябват на никого в енергосистемата, понеже и не дават нищо. Но много силно я разколебават. А съществуват единствено заради евробезумия, и евроалчност.

01.12 2013 в 22:35

до nkolov,

винаги съм искала някой компетентен и разбиращ да обясни ,,Нещата"

Вие сте на ход Nkolov...обяснете ни моля, сложността на ,,Нещата"

01.12 2013 в 22:21

Мила, очевидни не си компетентна , но си идеологически ангажинарана. Просто не ги разбираш тези неща. Помисли за себе си - образовай се и бягай от тази страна. Нея нищо добро не я очаква , независимо кой ще я управлява.

01.12 2013 в 22:15

Този пич, дори и с физиономията си показва, че е един добър и честен счетоводител . Четете какво говори тялото и лицето. Друг е въпросът дали няма да го закопаят ;началниците;.

01.12 2013 в 22:11

А ти,друже, какво предлагаш да направят тяка , че да премахнат вратичките за свръх печалби , като те са гарантирани от предидишни управляващи . Кой да си подаде оставката, като те не са вече на власт?

01.12 2013 в 22:03

До колкото си спомням последното увеличение на тока беше заради зелените енергии,сега като ги облагат с такси защо не намалят цената на тока?

01.12 2013 в 21:43

В Чехия - 26% :)

01.12 2013 в 19:44

Ами въведете 80% тогава.

01.12 2013 в 18:37

.....а тези, които си нямат ВЕИ и ТЕЦ, искат да строят Белене (на кого ще продавате, като няма на кой, а и България е преосигурена с производство на елекроенергия)
....строим, за да затечат пари в едни сметки

01.12 2013 в 18:32

Свръхпечалбите от никому ненужния ток от вятърните и слъчевите централи са заложени още от тройната коалиция и продължени от ГЕРБ...

не 20% данък, а прекратяване да договорите за изкупуването на този ток от държавата.....данъците на хората отиват за луксозния живот на собствениците, защото разходът на елекроенергия и сметките не могат да покрият безсмисленото производство и държавни пари се изплащат в олигарски сметки (НЕК няма как да не фалира)