На протест излизат и собствениците на ВЕИ централи

OFFNews 01 декември 2013 в 14:04 4671 18

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

 

Производителите на ток от вятър и слънце ще излязат утре - 2 декември, на протест срещу намерението на управляващите да въведат от следващата година такса от 20% върху приходите им.

Таксата беше предложена от "Атака" между първо и второ четене на Закона за бюджета за 2014 г. и беше одобрена от парламентарната бюджетна комисия.

На семинара в Боровец на БСП, ДПС и кабинета управляващите обявиха, че ще подкрепят предложението и в пленарна зала. Петър Кънев от левицата пресметна, че от таксата в бюджета ще влязат 160 млн. лв.

Окончателно Бюджет 2014 ще бъде приет на извънредно заседание на парламента във вторник - 3 декември.

Решението е скандално, лобистко и в полза на конвенционалната енергетика, заяви пред БНР председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова

Асоциациите на производителите очакват над 2000 души да изразят недоволството си от непрозрачното решение на бюджетната комисия в парламента.

Те са категорични, че то обричат бизнеса ни на сигурен фалит и го определят като национализация на техния капитал.

"Призоваваме всички, за които България е не само държава, а и нашата родина, в която живеем, инвестираме, работим – да защитим правата си на български граждани от опитите на една партия да взриви усилията на цялото общество за по-добър и достоен живот", апелираха от асоциацията на производителите на зелен ток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!