На протест излизат и собствениците на ВЕИ централи

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2013 в 14:04 4204 18

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

 

Производителите на ток от вятър и слънце ще излязат утре - 2 декември, на протест срещу намерението на управляващите да въведат от следващата година такса от 20% върху приходите им.

Таксата беше предложена от "Атака" между първо и второ четене на Закона за бюджета за 2014 г. и беше одобрена от парламентарната бюджетна комисия.

На семинара в Боровец на БСП, ДПС и кабинета управляващите обявиха, че ще подкрепят предложението и в пленарна зала. Петър Кънев от левицата пресметна, че от таксата в бюджета ще влязат 160 млн. лв.

Окончателно Бюджет 2014 ще бъде приет на извънредно заседание на парламента във вторник - 3 декември.

Решението е скандално, лобистко и в полза на конвенционалната енергетика, заяви пред БНР председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова

Асоциациите на производителите очакват над 2000 души да изразят недоволството си от непрозрачното решение на бюджетната комисия в парламента.

Те са категорични, че то обричат бизнеса ни на сигурен фалит и го определят като национализация на техния капитал.

"Призоваваме всички, за които България е не само държава, а и нашата родина, в която живеем, инвестираме, работим – да защитим правата си на български граждани от опитите на една партия да взриви усилията на цялото общество за по-добър и достоен живот", апелираха от асоциацията на производителите на зелен ток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2013 в 00:39

Още предлагам всички да станем собственици на фотоволтаици и ше си продаваме един на друг.Харесва ли ти?Моята енергия е виолетова, как я искаш с кетчуп или без?

02.12 2013 в 00:35

Да се увиличи с 50% самоза теб или я направо плащай тока на всички българи.Тъпото ти словоизлеяние звучи доста по комунистически, иначе долу БКП-ти си БКП

01.12 2013 в 23:07

Излезте на протест бре Мошеници и Крадци на държавни пари,
тъкмо ще видим кои сте!!!

откога на откровена Кражба му казват Бизнес????

01.12 2013 в 22:42

Горко им на украинските еврооптимисти . И те като нас навремето си мислят , че ЕС е най-доброто, което може да им се случи. Да , ама не/по П.Б./ ЕС първо изисква 12 годишен период , в който неговите стоки , особено субсидираните селскостопански , да влизат без мита в страната.През това време те убиват всичко местно. Справка - България, Чехия, Унгария , Хърватия..., през това време заливат страната с всякакви морално остарели за тях ел уреди и убиват и това производства, дават пари за проекти с условие да ги печелят само западно европейски фирми / е, може да наемат някоя и друга заслужила фирма за подизпълнител/, искат да спазва всякакви права на малцинства, само не и на мнозинството граждани - справка кучета, цигани , нелегални .
Великата Франция не можа да социализира 200 цигани , та ни ги вътрна, но ни упреква , че ние не ги социализираме..абе ще стане много дълго:)

01.12 2013 в 22:27

Нали не визираш само БСП ? Нали знаеш , че във ВЕИ -тата са се навързали всички управляващи. Долу Олигархията , кояти ни прави на две стотинки да се бием едих=н с друг, а тя да си вее ВЕИ -тата !

01.12 2013 в 20:27

Перките и фотоволтаиците са вятър и мъгла. Това не е бизнес. Продукцията, която генерира не може да вирее на свободния пазар, за това се субсидира. Субсидиите изкривяват пазара. И аз искам такива субсидии. Кой не ще? 70, 80% субсидии.
Намелена е цената на новите присъединени мощности. През 2012 прикачиха голяма част от мощностите, на старата висока цена. Преди да намалят цените. Закачиха си хората и тогава свалиха цената. Става въпрос за мощности с капацитет повече от половин реактор. Имаше маса подписани договори, и "инвеститорите" чакаха да падне цената на панелите 3 пъти, ама никой не ги спря да прикачват на високата цена, особено "нашите" хора.
Управляващите услужливо разрешиха на адски много мощности да се присъединят.
Това наруши баланса, и трябваше да вдигнат цената на електричеството рязко, или да намалят вече количествата скъп ток от ВЕИ. Измислиха една такса, ама я сложиха на всички и спряха износа.
Може и да вдигнем цената на тока. тогава пак ще влошим условията за развиване на бизнес.

01.12 2013 в 20:24

Такива като теб даже не са продадени на червените гниди, а сами сте се натъртили.

01.12 2013 в 20:21

Едни комунистически кретени гласували закон за да могат други такива да крадат на воля, ама лакомията на червените задници няма край, могат да се задавят само със шепа пръст, време е да се случи!!!

01.12 2013 в 16:02

+++++

01.12 2013 в 15:48

Представям си Корумбашев и Гагузов в челните редици на протеста :D