Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото, след като доходите ни доближат средноевропейските

OFFNews 10 август 2021 в 16:38 8956 0

Снимка архив

Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за БТА. 

"Аз не виждам причина за такова условие, но съм съгласен, че е важно да дискутираме кога е най-правилният момент за присъединяване към общата валута. Трябва да се анализира кога би бил най-добрият момент за присъединяване в бъдеще и това зависи от икономическата ситуация", коментира още той. 

Според него на база на емпиричните данни и изследванията, които е разгледал и публикувал в доклад, "ползите от присъединяването ни към Еврозоната са повече от негативите, но не трябва да игнорираме рисковете".

Пеканов смята, че ползите са свързани с продължаването на финансово-икономическата интеграция на страната в ЕС, което ще се отрази добре върху репутацията на страната.:

"Това не автоматично, но може да понижи лихвените проценти, което да даде допълнителен стимул за инвестиции в икономиката", посочи вицепремиерът.

Според него един от големите позитиви е, че България ще стане член на Единния надзорен механизъм, а това ще засили доверието и сигурността на българската банкова система.

Пеканов отбеляза, че негативите ще са свързани с допълнителни разходи, които страната трябва да поеме към Европейския механизъм за стабилност - еднократен разход от около един до два процента от БВП. Това не е малка сума, особено за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други важни сфери, посочи вицепремиерът.

"Ще има и еднократен административен разход по преминаване към новата валута. Риск има и от това, че някои групи от най-уязвими граждани могат да бъдат засегнати от покачване на цените. Като цяло не се очаква сериозен инфлационен ефект", заяви още Пеканов.

Вицепремиерът коментира и евентуална промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост, като отбеляза:

"Виждам големи рискове от сериозно ревизиране на плана, защото това ще доведе до голямо забавяне и средствата ще дойдат много по-късно."

Във връзка с актуализацията на бюджета за тази година вицепремиерът предупреди, че ситуацията в страната ще стане по-трудна през септември - октомври, ако заради пандемията се наложат допълнителни ограничителни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови