Пътни блокади на енергетиците, ресорният министър отива при тях

Затворени остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на Републиката

OFFNews 30 септември 2023 в 08:54 4458 9

блокада

Снимка БГНЕС

Протест на енергетици и миньори

Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството прие Плана за справедлив преход, предаде БТА.

Властта реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това блокирани остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на Републиката. Протестиращи са останали през нощта на пост въпреки студеното време. Храна и вода са им донесли хора от Стара Загора, които ги подкрепят.

Днес пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник. Протестът е знак на солидарност с колегите им от Стара Загора. "Вчерашното решение на правителството, не ни удовлетворява", заявиха работещите във въгледобива и енергетиката.

Те настояват да бъдат приети всички внесени в министерския съвет предложения и са категорични, че протестите им ще продължат. Засега няма блокади на пътища.

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват при протестиращите енергетици и миньори днес, съобщиха от правителствения пресцентър.

Разговорите трябваше да се проведат в 13 ч в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“, с участието на легитимните синдикални представители на топлоелектрическата централа и на „Мини Марица-изток“, както и ръководствата на двете дружества.

По-късно днес синдикатите от комплекса "Марица-изток" обявиха, че отказват да се срещнат с енергийния министър Румен Радев в Раднево, а го канят на среща на протеста на детелината на автомагистрала "Тракия". 

"Това, което е най-важно за всички хора, е да имаме разговори, да имаме диалог, да има чуваемост. Мисля, че едва ли има някой, който да не споделя загриженост за всяко работно място, каза пред журналисти енергийният министър Румен Радев в Раднево.

Той дойде за среща, на която бяха поканени синдикатите и ръководствата на двете дружества, но синдикатите отказаха среща с него и в разговора участват само представители на ръководството.

"Без разговор няма как да се случат нещата, каза още енергийният министър и допълни, че е готов да отиде при протестиращите на място на автомагистрала „Тракия“. Според него трябва да започне да се действа, а не само да се говори за преход. "Тези преходи няма как да се случат изведнъж", посочи министърът.

Утре в сградата на Министерски съвет е планирана и среща на премиера Николай Денков с енергетици и миньори. Поканени са лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-295

9

Vitorio

30.09 2023 в 20:31

Никой не е искал такива 36 заплати, напротив хората ги отказват, за разлика от продажните грантаджии, дето нищо не отказват!
И как ще работят централите до 2038 ако всички вземат кашкавала в капана за мишки (което е лъжа и безумие спрямо всички европейски зелени договорености)!
Хвърлят прах в очите на хората и ги лъжат по най безскрупулен начин, закриват целият енергиен сектор.
България вече няма да изнася ток, ще изнася само бели робини от всякакъв социален пол...
За мръсният въздух и ФПЧ на мен лично самолетите ми пречат, димят и опушват, сякаш летят с нафта, айде и тях да ги забраним, особено тези дето летят на решетка и безцелно?
Като дойдат тройните сметки за тока и режимът, да няма после ама защо стана така, или като дойдат да ви вземат автомобилите, а ще дойдат вече е договорено!

4038

8

Moirae

30.09 2023 в 17:10

Няма такива социалистически паразити, като българските синдикати. Сумата от 36 заплати заслужава квалифициран лекар, който се връща от чужбина, да работи в родината. Пазете хазната, а службите и прокуратурата да разследват какви имоти оперират т. нар. синдикални, социални, трудови лидери.

1000

7

PaulPierce

30.09 2023 в 17:00

По 36 заплати от на останалите данъците, а дотогава този целия сектор, понеже по принцип е на загуба, ще бъде подпомаган пак от данъците на останалите. В същото време този сектор трови всички. Браво Денков

2073

6

Johnny B Goode

30.09 2023 в 15:56

Затваряйте я тази държава, бе!
Денков да застава на Терминал 2 и да дава по 36К на всеки който се качва на самолета.
Последният да дръпне шалтера, да не се хАби тока.

135

5

Far Rider

30.09 2023 в 14:05

Спокойно. Денкоглу ще им даде народни пари! Ще са сити и доволни както са зърнарите, както и Лукойл.

723

4

user4eto

30.09 2023 в 12:58

Ще им плащаме заплати за скъпата и непотребна енергия, а в резултат на това ще дишаме мизерията и черлнилката която изхвърлят в атмосферата. Уникална далавера която може да вирее само в изпаднала комунистическа страна.
А тия дето лежат по магистралата и тероризират пътуващите, няма как да не ги нарече човек - малоумници.
При тия пари дето им обещаха...
Отделно ЕС дава почти 4 милиарда за да се развият нови проекти в района които да дадат прехрана на младите които да не бяхат към Согия и чужбина. А тия си искат мизерните въглища - ми тровете се бре!

5827

3

pisnamiotmutri

30.09 2023 в 11:34

Според мен този протест е цирк и всичко е предварително договорено с Ковачки и Доган

1005

2

ПР

30.09 2023 в 10:47

Въпросът е,че номерът им работи.36 залати означавало 120-150 К лева на човек.Отделно е"държавният хъб" по безработица.А парите откъде?!Аз знам откъде-нови данъци идат.
Ще вземем от неблокиращи,за да дадем на блокиращите.Мир да има и всички да са хепи.Комунизъм в действие.Страх,мекушавост и популизъм.Да съобщи,финминът Василев,откъде ще се разплащаме.Във Фиска,всяко левче е наше,не са негови,на Денков,на Шиши или Боко.А колко други проблеми чакат....явно ще почакат.

3714

1

GB

30.09 2023 в 10:29

Изнудвачи като зърнарите. Искат народът да им търпи мръсните въглища!
 
X

Да помогнем на украинските деца!