"Овергаз": Не дължим и стотинка на "Газпром"

OFFNews 07 януари 2016 в 18:53 3909 2

Снимка bTV

Светослав Иванов.

„Ние нямаме и никога не сме имали и една стотинка неизплатено задължение с настъпил падеж”, заяви пред bTV зам.-изпълнителният директор на „Овергаз” Светослав Иванов.

Според него цялата ситуация е била преекспонирана и проблеми с доставките на газ се случват на всяка разпределителна компания. Тук обаче „една машина” от медии е започнала да разпространява информация, че българската фирма е неплатежоспособна и дължи големи суми пари на „Газпром”, твърди Иванов.

Той коментира и друга теза – че „Овергаз” има проблеми с доставките заради раздялата с руснаците в съвместното дружество „Овергаз инк”. По думите му в началото на 21-годишното партньорство с „Газпром” газовият монополист целял чрез вертикална интеграция да стигне до крайния потребител, докато сега се изтегля от различни инвестиционни проекти и този у нас не е изключение.

Затова акционерите в дружеството решили да подпишат на 2 декември пътна карта, която да очертае отношенията им. На следващия ден от компанията запитали „Булгаргаз” дали може да осигури доставки за „Овергаз” след 31 декември, като получили положителен отговор на 8 декември.

Европейската комисия била информирана от "Овергаз" за възможния срив в доставките още на 23 декември.

Иванов каза, че „Газпром” и преди не е потвърждавал заявените количества, но заради продължаващите все още в Русия почивни дни не може да се получи ясен отговор на ситуацията в момента.

По отношение на проверката, която КЕВР започва в „Овергаз”, той заяви, че няма притеснения и че регулаторът няма основания да отнеме лиценза на фирмата да работи в България. Последната подобна проверка даже е направена през юни 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!