Окончателно: Влизаме в еврозоната с фиксиран курс или не влизаме

Георги А. Ангелов 06 февруари 2020 в 12:50 8063 2

България ще влезе в чакалнята на еврозоната (механизъм ERM ІІ) с фиксирания курс на еврото, който е в сила в момента. Това реши парламента след като даде зелена светлина за присъединяването на България към еврозоната. Това стана с окончателно приемане на промените във Валутния закон с който се изменя и Законът за БНБ. Те бяха подкрепени от 91 народни представители, а 36 се обявиха против. Въздържали се нямаше.

Текстът, който одобриха депутати гласи: "считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове /Exchange Rate Mechanism II/ официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам и членове 1.1 и 17.1 от Споразумението между Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма за обменните курсове".

Предложението беше от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) между първо и второ четене на промените във Валутния закон. Според становището на БНБ с промяната се осигурява съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската, което е задължително изискване за присъединяване към валутно-обменния механизъм.


Миналата седмица парламентът прие решение, с което даде мандат за влизане в еврозоната само при курс на българския лев към еврото в размер на 1.95583 лв.

От БСП се опасяват, че приетата днес промяна дава възможността за преразглеждане на
фиксирания курс в хода на наблюдението на страната ни, докато престоява в Европейския валутен механизъм.

В европейската правна рамка има възможност да се поиска промяна на валутния курс, но на практика всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли, както се случи с влизането на Балтийските страни. Дори да има такова искане, подобно предложение се взема с консенсус, а България има два гласа - на финансовия министър и на управителя на БНБ, отбеляза преди седмица управителя на БНБ Димитър Радев.

Управляващите от ГЕРБ твърдят, че ако има искане за промяна на курса от друга държава в еврозоната, България няма да приеме условията и няма да приеме еврото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

06.02 2020 в 13:58

Мутрата и мафиотската му структура да плащат всичко!!! Народът да спре консумацуия и разплащане една седмица и цялата мутренска струкртура ГЕРБ ще се срине завинаги!!!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

06.02 2020 в 13:42

Та къде по-точно влизаме.. В еврозоната или от килимчето пред вратата на антрето в чакалнята?
Щото засега само за ЧАКАЛНЯТА иде реч.. Как ще влезем в еврозоната след две, че и кусур години отгоре е друг въпрос..
Щото за нас практиката е "Йес, Йес, ЙЕС... О!!! Да, Йес.. ЕС.."
И затворени 3 и 4 блок, Дето и досега можеха да работят..
А и я да почакаме..
Щото има вероятност с поредната поправка в закона за движение, с преходните разпоредби да отменим промяната в закона за валутния борд..
Все още помним как 111% от обезпечението на валутния борд или 8 милиарда евро бяха изпапкани за три години..
Как Дянкоф са пънеше след това да управлява и сребърния фонд.. Досущ как Велчев управляваше дълга, та все още се спори държавата ли спечели или само той и царя спечелиха..
Та напъните да се "управлява" валутния борд от правителството са все още силно приоритетни..