Борисов се оплака, че само българите не разбират колко хубаво е в еврозоната

Премиерът брои снежинките у нас от Брюксел: "Не исках да пада сняг, а сега такава радост да натрупа един метър! Затворили Шипка, а то радост! Такава радост не е била никога!"

OFFNews 06 февруари 2020 в 12:36 3426 3

Темите за бюджета на ЕС и за зелената сделка са крайъгълните камъни в Брюксел, предстоят още дискусии, заяви премиерът Бойко Борисов пред медии след срещите си с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"За България в момента, това, което сме постигнали, въпреки намаления бюджет с 60 млрд. евро, е да получим толкова и повече пари, колкото сме имали, в процентно съотношение", каза Борисов във връзка с преговорите по Многогодишната финансова рамка за периода 2021–2027 година. В рамките на визитата си в Брюксел Борисов е запознал ръководителите на двете европейски институции и с регионите, където сме по-изостанали. Отново е била обсъдена важността на кохезионната политика, която изглажда разликите между различните части на ЕС.

По отношение на зелената сделка министър-председателят отбеляза, че всички са наясно с проблема и с това какви милиарди трябва да бъдат отделени. „Следващите 10 г. трябва да се работи много активно. До 10-15 г. трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда. Това е сложен процес", добави Борисов.

Борисов изрази учудване от съпротивата в България срещу процеса на присъединяване на страната ни към еврозоната. "Опитаха се по темата за еврото да говорят, че това е нещо лошо. А чакалнята гарантира банковата система, нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България. Съпротивата е само у нас", коментира той. Според него банковият съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси. "Това глобално ни привързва към Европа на първа скорост", изтъкна премиерът.

От Брюксел Борисов обяви още, че се радва на зимата у нас. "Много се радвам на снега. Като кмет гледах да не падне и снежинка. Не исках да пада сняг, а сега такава радост, да натрупа един метър. Затворили Шипка, а то радост! Такава радост не е била никога", посочи Борисов. 

И допълни: "Сушата е страшна работа. Господ ни чу. И за житото добре, и за посевите. Всички язовири бяха празни. По Делиормана от лятото не е падал дъжд. И не само там. Народът е казал „Голям сняг, голям комат“. Не аз - народът", каза Борисов в неподражаемия си стил.

"В БСП има шпиони. Те са ненадминати в това", коментира Борисов темата за решението на САЩ да не допускат в страната съдия Андон Миталов, който пусна обвиняемия Николай Малинов, лидер на движение "Русофили", който получи орден в Москва от Владимир Путин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

06.02 2020 в 16:48

През януари 2020 г. почти две трети - 64.2% от пълнолетните българи, казват, че имат доверие на президента Радев, докато за борисоФ и правителството имат доверие само – 27.3%..
Това показват данните от национално представително проучване на агенция „Афис“, проведено от 17 до 22 януари 2020 г

17156

2

aviatora

06.02 2020 в 14:08

Продажник

706

1

order

06.02 2020 в 13:32

ВЛАКЪТ НА ЛУДИЯ ГЕНЕРАЛ

… светът – за едного обител, за другиго е гнил бардак,
глупак със генералски кител ни кара в българския влак,
той ближе задници на Запад, и задник на Москва върти,
а пътят все така е грапав! – навред пустинни пустоти,
сегиз-тогиз сълзици рони, за своя мил народ скърби! –
овчици в конските вагони – към Кайро и Абу Даби,
тъй напоително си лафи със джендър-пичовете в ЕС,
във родния ни наркотрафик омацан до уши с петмез,
и кой да му забие шута? – народът спи, доволен шерп,
с фалшиви гербери на скута ще си гласува пак за ГЕРБ,
не знам защо роди ме мама? – безкраен български карък,
оглеждам се – и изход няма! – от този омагьосан кръг,
не искам родната ми стряха – България! – да тъне в кал,
и нека – който ще, да маха след влак със луднал генерал.
Валери Станков
6 февруарий 2018 г.
гр. Варна, 10, 00 ч.