Окончателно: Минималната заплата стана 933 лева, майчинството няма да се вдига

Йорданка Веселинова 18 декември 2023 в 12:35 4808 1

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев чете доклада по закона на фона на окупираната от опозицията трибуна

От първи януари догодина минималната работна заплата се увеличава на 933 лева. Майчинството през втората година обаче няма да се вдига и остава 780 лева.

Това решиха окончателно депутатите с приетия на второ четене бюджет на ДОО. Гласуването на текстовете се случи на фона на окупирана от ИТН и "Възраждане" парламентарна трибуна и отсъствие на БСП. Лявата партия, която традиционно настоява за вдигане на заплати, пенсии и социални помощи днес изобщо не влезе в зала, за да защити тези предложения.

И така без и дума дебат народните представители от сглобката гласуваха текстовете. Опозицията не участва.

С промените депутатите решиха още да вдигнат т.нар. "вдовишки добавки". От 26,5% от пенсията на починалия съпруг или съпруга добавките вече ще са 30% - т.е. ръстът е с 13,2%.

Сред основните промени е вдигането на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лева. Самоосигуряващите се лица също ще плащат повече - минималният осигурителен доход се качи на 933 лв. Размер на минималния осигурителен доход за земеделците и тютюнопроизводителите не бе гласуван изобщо, въпреки споровете в сглобката в бюджетна комисия.

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничния, а не първите три, както бе досега.

Обезщетенията за за временна неработоспособност се вдигат, като дневния минимален разmер на обезщетението е 18 лв., докато максималният става 107,14 лв.

Еднократната помощ при смърт на осигурено лице ще бъде 540 лв.

Пенсиите ще се увеличат с 11% през юли по "швейцарското правило".

Минимален размер размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст - от 1 януари до 30 юни – 523,04 лв., а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лв.

Увеличение на възрастта и осигурителния стаж при пенсиониране при условията на трите категории труд:
За работещите при условията на трета категория труд са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете;

Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж е 67 години, при наличие на 15 години действителен осигурителен стаж;

Необходимите условия за пенсиониране за лицата от сектор „Отбрана и сигурност” са 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години осигурителен стаж и за двата пола;

Минималната възраст за пенсиониране на лицата, работили при условията на първа и втора категория труд, които не отговарят на условията за пенсиониране от професионален пенсионен фонд по чл. 168 от КСО или са променили осигуряването си по чл. 4в от КСО, е съответно 50 години и 8 месеца за жените и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете от втора категория труд.

Отпуснатите до 31 декември 2023 г. се осъвременяват с 50% от инфлацията и 50% от нарастването на средния осигурителен доход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

18.12 2023 в 14:07

Исторически момент. България, която досега беше страната с най-добро законодателство относно майките и майчинството, днес официално разкачи труда от грижата за детето като морално еднакви. От днес детето не е ценност. Защо не разкачиха изчисляването на осигуровките от заплатата, а само майчинството, а ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!