Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нова топлоизолация за строителството е отличена на изобретателски форум

OFFNews 13 ноември 2015 в 20:00 3724 0

Награди

Снимка OFFNews

Наградените Ася Добруджелиева (вляво) и проф. Маргарита Незнакомова. Зад тях е шефът на Патентното ведомство проф. Камен Веселинов.

ТИПРОТ е евтиният и практичен топлоизолационен материал за строителството, който бе отличен тази вечер с голямата награда на Шестото национално изложение „Изобретения. Трансфер. Иновации“.

Разработката е на Ася Добруджелиева и проф. Маргарита Незнакомова, и е подкрепена от ЕС по Оперативна програма „Конкурентноспособност“.

Да връчи наградата в Дома на техниката в София беше поканен председателят на Патентното ведомство проф. Камен Веселинов. Самото жури е излъчено от Съюза на изобретателите в България (СИБ), който е и организатор на изложението.

Награденият материал „може да бъде използван, за да се подобрят чувствително жилищните условия“, особено на по-бедни семейства, каза Ася Добруджелиева.

Той е полезен и от екологична гледна точка – инициалите ТИПРОТ означават „Топлоизолационен иновативен продукт от рециклирани отпадъци от текстил“.

Със специалната награда на председателя на СИБ е почетено делото на д-р Димитър Памуков, един от създателите на фитотерапията в България, учен с международно признание. Това съвпада и с 40-годишнината от зараждането на научното билколечение у нас, бе подчертано при представянето на наградата.

На участници в изложението бяха връчени 5 наградни дипломи, 9 златни, сребърни и бронзови медала, както и четири плакета – за експонати от областите „Механика“, „Електричество“, :Нови сортове“ и „Химия“.

Изложението, организирано в рамките на Дни на изобретенията и иновациите, продължава до 14 ч утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews