Нитова в защита на Нинова: Министърът дестабилизира Кинтекс, като иска документи

OFFNews 10 август 2022 в 12:15 2076 1

Смиляна Нитова-Кръстева

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Смиляна Нитова-Кръстева

Назначената от Корнелия Нинова директорка на ДКК Смиляна Нитова-Кръстева отправи тежки обвинения срещу новия министър на икономиката Никола Стоянов. Според нея той спирал процесите, оказвал политически натиск, а също така дестабилизирал дружествата и самата консолидационна компанията.

"Това не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата", заяви Нитова-Кръстева.

Според нея Стоянов е заявил, че при встъпването си като служебен министър той е декларирал, че в своята работа ще подпомага бизнеса и че ще изгражда мостове и ще надгражда, но действията му били в друга посока.

Като пример за това Нитова посочи случай с нашумялото напоследък държавно дружество за търговия с оръжия „Кинтекс”.

„В 17:30 ч. пристигат двама служители на Министерството на икономиката с писмо от министъра, за да се снабдят с документи, фактури, договори и други документи за периода от 01.08 до момента на посещението им. Това става в края на работния ден, без да е уведомено ръководството на „Кинтекс” и аз като принципал", каза тя.

Поисканите документи били представени. Според шефката на ДКК обаче действията на служителите на министерството пораждали въпроса защо всичко се пряви "така спешно, бързо и по този начин".

„Това на какво ви прилича? На снабдяване с документи от дъщерно дружество или на действия по НПК за изземване на определени материали”, попита Нитова.

Според нея така министър Стоянов дестабилизира дружеството, създава неверни представи у неговите международни контрагенти и впечатление в обществото, че става нещо нередно.

Директорът на ДКК обяви, че „Кинтекс” е сключило голям договор с международно значение за стотици долари (вероятно има предвид милиони), с което се гарантира работата на дружеството поне в следващите пет години напред.

Нитова изброи и данни, които според нея показват, колко добре са били управлявани държавните фирми по времето когато Корнелия Нинова е била премиер. „Към края на миналата година паричната наличност на дружествата и компанията е в размер на над 34 млн. лв., а за краткия шестмесечен период - над 46 млн. лв. Разликата се вижда ясно”, уточни тя.

Данни тя изнесе и относно работата на ВМЗ - Сопот, чийто шеф бе сегашният министър Никола Стоянов, уволнен преди два месеца от Нинова.

„И там също цифрите са показателни. За периода, в който г-н Стоянов беше председател на Съвета на директорите на ВМЗ, към края на миналата година е отчетена загуба 1,6 млн. лв. За периода от края на миналата година досега, дружеството е реализирало печалба 48 млн. Разликата е фрапираща”, подчерта директорът на ДКК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови