До 2 седмици тръгва конкурс за търсене на нефт и газ в Силистар и Терес

ОFFNews 10 февруари 2015 в 20:04 2846 6

До две седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния журнал на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“ в Черно море.

Това каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев по време на среща с вицепрезидента на „Статойл“ Рюн Бьорнсън и старши съветника по международните проучвания в норвежката компания Тони Дор, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

Разговорът е проведен в рамките на Международната петролна седмица в Лондон, където Делян Добрев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков представят потенциала и възможностите за проучване на двата блока в Черно море.

Делян Добрев обяснил пред ръководството на „Статойл“, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата „Силистар“ и „Терес“ ще бъде предоставено за срок от 5 години.

Заместник-министър Станков, който отговаря за природните ресурси и концесиите уточнил, че срокът може да бъде удължен два пъти за по 2 години, всеки път.

Добрев и Станков са информирали представителите на „Статойл“, че срокът за закупуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на Решението на Министерския съвет в Официалния журнал на ЕС, а срокът за подаване на оферти е 155 дни от публикуването на обявата.

От своя страна от „Статойл“ заявили, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока „Хан Аспарух“ и в румънската част на Черно море. Вицепрезидентът на компанията Рюн Бьорнсън е подчертал, че внимателно ще разгледат информацията и възможностите за участие в предстоящия търг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови