Quantcast

До 2 седмици тръгва конкурс за търсене на нефт и газ в Силистар и Терес

ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 20:04 2016 6

До две седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния журнал на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“ в Черно море.

Това каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев по време на среща с вицепрезидента на „Статойл“ Рюн Бьорнсън и старши съветника по международните проучвания в норвежката компания Тони Дор, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

Разговорът е проведен в рамките на Международната петролна седмица в Лондон, където Делян Добрев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков представят потенциала и възможностите за проучване на двата блока в Черно море.

Делян Добрев обяснил пред ръководството на „Статойл“, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата „Силистар“ и „Терес“ ще бъде предоставено за срок от 5 години.

Заместник-министър Станков, който отговаря за природните ресурси и концесиите уточнил, че срокът може да бъде удължен два пъти за по 2 години, всеки път.

Добрев и Станков са информирали представителите на „Статойл“, че срокът за закупуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на Решението на Министерския съвет в Официалния журнал на ЕС, а срокът за подаване на оферти е 155 дни от публикуването на обявата.

От своя страна от „Статойл“ заявили, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока „Хан Аспарух“ и в румънската част на Черно море. Вицепрезидентът на компанията Рюн Бьорнсън е подчертал, че внимателно ще разгледат информацията и възможностите за участие в предстоящия търг.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2015 в 09:16

Аз съм ПРОТИВ добив и проучване за ШИСТОВ ГАЗ на територията на България!!!

Не знам тези проучвания дали са за такъв, но ако са- отивам да протестирам! Искам да знам къде и кога?!?

Ние не сме пустиня тук, че да можем да си го позволим.

Има и по-ценни неща от това, някой да плащал 2ст. по-малко за газ да си топли г.за за няколко години и после какво?!

Предпочитам да завещаем на децата си чиста природа, а не изчерпани находища на всякакви природни ресурси!

10.02 2015 в 21:25

На българските "националисти" за днес не им ли стига? Първо България започва да драпа за енергийна независимост, второ, Русия иска да им резне факлите на Луковмарш и те трябва да мълчат. Унизително е.

10.02 2015 в 20:46

Aиде намирайте го вече този газ и петрол ,че Путин ще ни умори !НЯМА ВРЕМЕ !

10.02 2015 в 20:35

.."само това ни остана..".Ти българин ли си русобляден близачо,за да си против наш газ,вместо да плащаме вечно руски най-скъпо в СВЕТА ,което води до високите цени на ток и парно ,прави нискоконкурентни родните фирми и осигурява завинаги руското ни икономическо робство.Написаното с триметрови букви е твоето гъзооголване ,нищо повече.

10.02 2015 в 20:28

.."само това ни остана..".Ти българин ли си ,близачо русоблядски или искаш вечното руско газово робство да продължи,цената да е най-високата в СВЕТА ,а фирмите ни да се гърчат и парното,което гори газ да ни смъква кожите.?!Простотията избълвана с триметрови букви е огологъзване,безумецо!

10.02 2015 в 20:23

При положение,че проучванията в "Хан Аспарух" се отлагат от лятото на 2015-та за лятото на 2016-та поради ниските цени на горивата въобще,дали ще има желаещи за "Силистар" и "Терес"???