НЕК съди „Енерго.про“ за 11 милиона дългове

OFFNews 21 март 2014 в 15:03 2179 0

Националната електрическа компания заведе дело срещу „Енерго.про“ за дълг от 11 059 116 лв. на електроразпределителното дружество към държавното предприятие.

Искът срещу енергийния оператор за Северна България е внесен във Варненския окръжен съд.

Новината бе съобщена от самата „Енерго.про“, тъй като нормативната уредба я задължава да обявява възникнали задължения в размер над 10% от собствения му капитал. Въпреки това дружеството заяви, че счита иска на НЕК за напълно неоснователен.

Искът на НЕК е сред част от инициативата на обществения доставчик на електроенергия да си събере вземания от трите енерго дружества (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго.про) за 320 милиона лева. Задълженията бяха и поводът министърът на икономиката Драгомир Стойнев да ги заплаши с отнемане на лиценза и ново одържавяване. Енергийният регулатор (ДКЕВР), който по закон е независим от изпълнителната власт, предприе и процедура по отнема не лицензите на трите компании. Според експерти, дълговете са натрупани заради вече отменена от Върховния административен съд такса върху подаваната от трите дружества скъпа възобновяема енергия в мрежите на НЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!