Кражби оставили без ток над 50 хиляди домакинства през 2015 година

OFFNews 28 декември 2015 в 12:15 1897 0

Кражби на съоръжения от електроразпределителната мрежа са оставили без ток над 50 хиляди домакинства и стопански обекти през 2015 година на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, съобщиха от компанията.

От началото на годината е имало 33 изключвания на електропроводи средно напрежение заради опити за кражби от обекти от мрежата в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Общата продължителност на времето, през което хората са останали без ток в резултат на кражбите, е над 116 часа.

Крадат се най-често медни и алуминиеви проводници от въздушната мрежа, електромери, различни видове трансформаторни системи, от които се демонтират части или източват технически течности. Тези престъпления не само оставят домакинствата без ток, но и вредят на сигурността и безопасността на захранването и създават рискове за живота и здравето на много хора, посочват от дружеството.

„Кражбите на електрически съоръжения нанасят тежки поражения върху състоянието на енергийната система в цялата страна. От подобни прояви всички ние като потребители губим два пъти - първо, защото електроразпределителните дружества изразходват средства за възстановяване на щетите от посегателствата, вместо да ги влагат в развитие на електроенергийната инфраструктура и в подобряване на услугите. Второ, защото всяка кражба означава прекъсване на захранването. Но преди всичко подобни деяния застрашават живота и здравето на хората“, обяснява председателя на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи Николай Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови