Посещението на Нюланд в България остана скрито за медиите

OFFNews 19 януари 2016 в 16:33 4690 6

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която е на работно посещение в България.

Борисов и Нюланд не направиха изявления пред медиите, които бяха допуснати само за протоколни снимки.

Премиерът Борисов и Виктория Нюланд са обсъдили миграционната криза, енергийната диверсификация, както и въпроса за отпадането на визите за САЩ. 

Двама оцениха като успешна форма на сътрудничество създадените работни групи за развитие на стратегическия диалог между двете страни. В контекста на световните усилия за овладяване на миграционната криза и заплахите към сигурността, Бойко Борисов и Виктория Нюланд разгледаха сътрудничеството в областта на отбраната и оцениха високо взаимодействието между правоохранителните органи в борбата с тероризма, съобщиха от правителствената пресслужба.

Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система. Нейната цел е да предостави ефективно и справедливо правосъдие, бизнесът и гражданите да се почувстват равнопоставени с държавата, посочи премиерът Борисов.

По съдебната реформа сме си поставили две цели – важните промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчета на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др., както и влизането на конкретни дати в парламента на пет закона – за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма, допълни той.

Борисов е информирал Нюланд и за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб „Балкан”, като е подчертал, че със започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще тези два проекта ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

Премиерът поставил и въпроса за съществуващия визов режим за български граждани като посочи, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания.

Помощник държавният секретар на САЩ се е срещнала и с военния министър Николай Ненчев. 

По време на срещата са обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързани със задълбочаване на сътрудничеството както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса.

Акцент е бил поставен върху възможността за модернизация на въоръжените ни сили, в частност на ВВС, и върху тенденциите в развитието на бюджета за отбрана с оглед поетите ангажименти след Срещата на върха на НАТО в Уелс.

На срещата между Нюланд и Ненчев са обсъдени още бъдещото развитие на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците от Източна Европа, операция „Атлантическа решителност“ и военноморското сътрудничество в Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!