Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Моника Съртонева - БНР 13 март 2023 в 07:47 4166 5

рози
Розобер край Сопот.

Информацията, че ЕК иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт, подобно на белината, за кратко време обиколи социалните мрежи и част от медиите и предизвика вълна от негативни коментари.

ТВЪРДЕНИЕ: Европейската комисия иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт

Историята тръгна от интервю на кмета на Казанлък Галина Стоянова, в което тя обяснява, че Европейската комисия готви промени в Регламента за производството на етерични масла. По думите й, тя научава за това от разговор с Жером Виод, кмет на френския град Грас, център на парфюмерийната промишленост и побратимен град с Казанлък от 2005 г. От своя страна кметът Виод, също сигнализира за промените във Фейсбук страницата си.

Нито един от кметовете в интервютата и коментарите си обаче не заявява, че етеричните масла, в частност розовото масло, ще бъде забранено или обявено за токсичен продукт.

Всъщност какви са готвените промени?

Предвижда се етеричните масла да не се приемат като земеделски, а като химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.

В нито едни документ не се говори за забрана на розовото масло или то да бъде обозначено като токсично.

От своя страна българските евродепутати Андрей Новаков и Атидже Алиева – Вели, която е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, изразиха своето несъгласие с готвените промени от ЕК. Евентуалното приравняване на етеричните масла с химическите и петролни субстанции неминуемо ще затрудни българските производители, заяви пред БНР Андрей Новаков. По думите му отварянето на темата дава възможност проблемът да бъде уловен в зародиш.

Атидже Алиева пък коментира, че са реални готвените промени от ЕК в регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси.

"Факт е - предложението на ЕК в края на декември месец м.г., излезе с изменение на регламент 1272, който всъщност определя правилата за класифицирането , етикетирането на вещества и смеси. С това изменение на регламента ЕК предлага етеричните масла, тук попада и розовото масло, да се разглеждат като смеси. Това означава, че всяка съставка, тоест отделните молекули, ще трябва да се обследват и де се обозначава тяхното съдържание в етеричните масла. Сами по себе си част от етеричните масла крият риск за нарушение на функциите на ендокринната система, въпреки че досега етеричните масла не са показали в своята цялост такова вредно въздействие. Ако това предложение се приеме в този вид, ще доведе до промяна на режима на регистрации, разрешение и етикетиране, което ще изисква инвестиции от страна на розопроизводителите, както и на преработвателите на етерични масла, за да отговорят на новите изисквания. Комисията дава много разнопосочни сигнали на заинтересованите страни. Преди три месеца е изпратено запитване до ЕК по темата и оттам отговориха, че не възнамеряват да правят промени в законодателството, касаещо етеричните масла. Въпреки всичко три месеца след това излезе предложението на Комисията, което изцяло променя законодателството в тази част."

Предложените промени в законодателството на ЕС са част от Зелената сделка, която според Комисията цели по-добра защита на потребителите. С предлаганото законодателство не се цели "забрана" на розовото масло, а промяна в изписването на етикетите на продуктите, обяснява Атидже Алиева. Но дали е само това?

Гергана Андреева - изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла парфюмерия и козметика, определи като грешка включването на етеричните масла в обхвата на двата регламента (регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси или CLP и регламента REACH относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали).

Тя припомни, че още през 2021 г. от страна на асоциацията е била изпратена позиция до компетентните органи в България. По думите ѝ от подобен законодателен акт ще пострадат производителите в България, Франция, Италия и Испания. "Категорично неаргументирано е приравняването на екологичните и естествени етерични масла към химическите вещества и смеси", казва Андреева.

Тя подчерта, че ако бъдат приравнени натуралните етерични масла към химическите вещества и смеси, това ще доведе до ограничаване на употребата им до степен, в която почти не могат да бъдат влагани в различните производства.

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май.

Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още през януари 2013 г. ЕК излиза с подобно предложение заради съставки в етерични масла, които причиняват алергии. То обаче е спряно.

Заключение

Твърдението, че ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично е НЕВЯРНО. Готвените промените в регламентите се отнасят за приравняване на етеричните масла с химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.

Б. ред. - Статията е подготвена от екипа за проверка на фактите на БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

14.03 2023 в 00:22

Какво ще правим със слънчогледовото рафинирано олио?
Направо в графата дизел.
"Първият процес се състои в извличане на мазнината от слънчогледа. Това се осъществява в т. нар. маслобойни. Стандартният начин на пресоване обаче не предпазва олиото от светлината и кислорода. Поради това то гранясва още в завода. Губят се фосфолипидите (в т.ч. и лецитинът), желязото, медта, калцият и магнезият.

Следва рафиниране на бъдещото олио. При него се използва сода каустик(натриева основа). Тя се свързва със свободните мастни киселини и ги неутрализира. При този процес се получава сапун. И тук се губят много минерали и фосфолипиди от олиото.

После суровината се избелва: При този процес се губи бета-каротинът, а високата температура (110ОС) причинява промени в мастните киселини, които могат да ги направят вредни за здравето."

-7195

4

vovchik

13.03 2023 в 13:54

Твърдение:
Европейската комисия иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт

Факт:
ако бъдат приравнени натуралните етерични масла към химическите вещества и смеси, това ще доведе до ограничаване на употребата им до степен, в която почти не могат да бъдат влагани в различните производства.

Извод:
Твърдението, че ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично е НЕВЯРНО.

Всичко е точно.

900

3

Маги Стралска

13.03 2023 в 12:33

льош... льош.... ЕС....

-240

2

редовно четящ

13.03 2023 в 10:38

Само на тъпаците не им беше ясно, че това е фейк.

22547

1

dolivo

13.03 2023 в 08:23

Възражденци не им пречи да вият